REUTERS

Біологи оцінили можливість порятунку практично зниклих північних білих носорогів за допомогою сучасних технологій. Вчені проаналізували ядерну ДНК тварин, отриману із зібраних за останні 30 років клітин, і з'ясували, що вона придатна для клонування.

Читайте такожНещодавно відкритий вид сумчастих мишей може зникнути через надмірний секс

Як повідомляє N+1, результати дослідження опубліковані в журналі Genome Research. Вважається, що північні білі носороги в дикій природі зникли. Після 2007 року їх слідів не знаходили, але нечисленні представники цього виду жили в зоопарках в США та Чехії.

Відео дня

У березні цього року – помер останній самець цього виду. На сьогоднішній день в живих залишилося тільки дві самки, тому жодних надій на природне виживання носорогів не залишилося.

Проте дослідники вважають, що можна хоча б спробувати воскресити північних носорогів. У зоопарку Сан-Дієго, де до недавнього часу жили тварини (остання самка померла в 2015 році) за 30 років зібрали тканини восьми неспоріднених особин. Дослідники отримали з них 12 клітинних ліній фібробластів, які зараз зберігаються в кріобанку зоопарку і які можна було б використовувати для клонування.

Вчені з США, Чехії і Великобританії під керівництвом Тейта Тансталла (Tate Tunstall) із зоопарку Сан-Дієго вирішили зробити повногеномне секвенування фібробластів, щоб визначити структуру популяції і оцінити її генетичну різноманітність. Генетики відсеквенували ДНК з дев'яти клітинних ліній, а для порівняння провели повногеномне секвенування ДНК чотирьох південних білих носорогів.

В результаті було встановлено, що гетерозиготність північних білих носорогів (один з маркерів генетичної різноманітності популяції) була навіть трохи вищою, ніж у південних носорогів. У обох видів генетичне різноманіття було вищим, ніж у інших видів, які знаходяться під загрозою вимирання, наприклад, сумчастих дияволів та борнеоських орангутанів.

Також вчені простежили історію обох підвидів носорогів. Чисельність білих носорогів сильно зменшилася приблизно 800 тисяч років тому й почала відновлюватися близько 100 тисяч років тому. Носороги розділилися на підвиди порівняно недавно, приблизно 80 тисяч років тому. Максимального ефективного розміру популяція північних носорогів досягла близько 40 тисяч років тому (приблизно 15 тисяч здатних до розмноження особин), популяція південних носорогів - приблизно 50 тисяч років тому (близько 10 тисяч особин).

Як повідомляв УНІАН, вчені спробують врятувати вид північних білих носорогів, яких на планеті після смерті єдиного самця Судану залишилося тільки двоє - його дочка Наїн і внучка Пату.