Синиця-лазорівка / Ілюстрація REUTERS

Браконьєри з арабських країн за останні 10 років вивезли з України близько півмільйона диких співочих птахів - щиглів, синичок, чечіток, снігурів і чижів - на загальну суму $2,5 млн, повідомив на прес-конференції заступник голови Державної екологічної інспекції Віктор Канцурака.

Читайте такожЗ України до ОАЕ в ручній поклажі намагались вивезти 8 червонокнижних соколів (фото)

«За нашими даними, формування діє в Україні близько 10 років. За цей час було вивезено з України літаками близько півмільйона диких співочих птахів. Але під час вилову і транспортування гинуть десятки, тобто, насправді в Україні за 10 років було знищено кілька мільйонів диких співочих птахів. Якщо брати підрахунок тільки за вивезеними, то Україні було завдано збитків у $2,5 млн. Тільки за 2017 рік з аеропорту Жуляни до Лівану і Оману було вивезено 20 партіями 20,69 тис. щиглів», - сказав Канцурака.

Відео дня

За його словами, птахів вивозили до таких арабських країн, як Ліван, Оман, Катар, Йорданії, Кувейт, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати.

Заступник голови Державної екологічної інспекції повідомив, що угруповання існує в Україні близько 10 років. За його словами, на чолі угруповання стоять араби, які платять українським птахоловам по 50 грн за птаха, а в арабських країнах їх продають за 30-50 дол. і більше. Канцурака розповів, що птахів ловлять зграями за допомогою спеціальних сіток, які закуповують у Китаї. Ці сітки, за його словами, в Україні заборонені.

Канцурака зазначив, що вивезення диких птахів з України - порушення і українського, і міжнародного законодавства, оскільки для лову й вивезення диких тварин з України потрібно отримати дозвіл.

«Якщо я хочу вивезти з України щигля, по-перше, мені потрібно його спочатку зловити. Для цього я маю отримати в Міністерстві екології дозвіл. Є постанова Кабміну від 25 січня 1996 року №123 «Про затвердження Тимчасового порядку справляння плати за спеціальне використання диких тварин». Тут йдеться про те, скільки і яка тварина стоїть. Наприклад, синичка або щиглик коштує 6 дол. Я плачу цю суму, і отримую дозвіл. Цей дозвіл свідчить, що я цю тварину офіційно придбав. Потім мені потрібно отримати міжнародний ветеринарний паспорт про те, що тварина нічим не хворіє», - розповів Канцурака.

При цьому він наголосив, що Міністерство екології, яке офіційно має видавати дозвіл на вивезення птахів, жодного разу за 10 років таких дозволів не видавало, про що йшлося на нараді в міністерстві.

За словами Канцураки, фітосанітарна служба не перевіряє наявність такого дозволу у людей, які приносять диких птахів з метою отримання документів на вивезення.

Заступник голови Державної екологічної інспекції зазначив, що серед птахів, яких вивозять з України, є такі види, як щиглик, чечітка, чиж, синиця. Ці види, наголосив він, заборонено відловлювати згідно зі ст. 6 Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, підписаної в 1979 році, яку Україна ратифікувала у 1996 році.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2017 року Міністерство аграрної політики і продовольства та Міністерство екології та природних ресурсів у 4 рази збільшили штрафи за браконьєрство за всіма видами тварин. За даними Мінагропроду, стягнення за незаконне полювання на лося збільшилася до 80 тис. грн з 20 тис. грн, оленя європейського - до 60 тис. грн з 15 тис. грн, лань - до 40 тис. грн з 10 тис. грн, косулю і муфлона - до 32 тис. грн з 8 тис. грн, на бобра - до 10 тис. грн з 2,6 тис. грн, зайця-русака - до 8 тис. грн з 500 грн, бабака, куницю - до 6 тис . грн з 1,5 тис. грн, лебедя - до 4 тис. грн з 1 тис. грн, пеганок, гусей, кекликів, сірих куріпок, фазанів - до 2 тис. грн з 500 грн.