В Асоціації рибалок України показали, як допомагають рибі в українських річках та водоймах у період нересту.

Як розповідають у прес-службі асоціації, за роки незалежності України більше 60% вітчизняних природних нерестовищ зникло. Основними причинами цього стали неконтрольована забудова берегової лінії, де раніше були природні місця для нересту, а також не проведення меліоративних робот з їх розчищення та проріджування від зайвої водної рослинності. В результаті природні нерестовища заростають, міліють та поступово перетворюючись на сушу.

Читайте такожНа Сумщині під час рейду затримали шістьох браконьєрів (відео)

Відео дня

Крім того, одною з основних перешкод сучасного нересту риби є перепади рівня води у водосховищах. Адже при скиданні води ікра стає без води, висихає і гине, тоді як при піднятті рівня води, під товщею води ікра не прогрівається, чорніє і гине.

«Вода у водосховищах нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва через скидання в них побутових і виробничих стоків... та ще й традиційні місця для нересту зникають... Сьогодні як ніколи риба потребує нашої допомоги. Тому установку штучних нерестових гнізд важко переоцінити - вони гостро необхідні рибі та нашим водоймам. Через свою універсальну конструкцію вони не  залежать від перепадів рівня води, а так само ікра відкладена на них добре прогрівається і висвітлюється, бо знаходиться постійно на одному рівні. У природних умовах з такими ідеальними умовами природних нерестовищ залишилося не більше 4%», - розповідає голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

Активісти зазначають, що в сучасних реаліях риба просто не зможе повноцінно віднереститися, тому з кожним роком дедалі більше встановлюють штучні нерестові гнізда промисловики, рибальська і природоохоронна громадськість при узгодженні цих робіт з іхтіологічними відділами Управлінь рибоохорони.

Читайте такожМінагропрод та Мінекології збільшили штрафи за браконьєрство в 4 рази

Втім однією установкою штучних нерестових гнізд справа не обмежується, адже за ними повинен догляд - періодично гнізда виймають з води, а ікру промивають від сміття.

Так, у 2018 році на каскаді Дніпровських водосховищ і Дельті Дніпра було встановлено 8 тисяч штучних нерестових гнізд: Київське - 1,6 тис. штук; Канівське - 0,5 тис. штук; Кременчуцьке - 2,2 тис. штук; Дніпродзержинське - 0,4 тис. штук; Дніпровське - 0,8 тис. штук; Каховське - 1,5 тис. штук; Дельта Дніпра - 1 тис. штук. На річках у Волинській, Закарпатській, Одеській, Миколаївській, Чернігівській області встановили 2,8 тис. штук.

Водночас Асоціація рибалок України закликає усіх громадян в період нересту риби, який в Україні офіційно триває з квітня до середини червня залежно від регіону, особливо шанобливо і дбайливо ставитися до водних мешканців.

«Допоможіть захистити рибу, не допускайте її варварського вилову в період нересту! Не залишайтеся байдужими до порушень природоохоронного законодавства та у разі виявлення фактів браконьєрства на водоймах повідомляйте про них в природоохоронні та правоохоронні органи. Якщо ви стали свідком правопорушення на воді, просимо невідкладно повідомляти за телефоном «Гарячої Лінії» Держрибагентства 0-800-50-52-50. Адже від того, як пройде нерестова кампанія, залежить кількість риби в наших водоймах!», - зазначають в асоціації.