Раніше вчені змогли довести шкоду цих інсектицидів для бджіл / Ілюстрація REUTERS

Європейський Союз проголосував за постійна заборона пестицидів, які шкідливі для бджіл.

Як зазначає Independent, тепер використання на відкритому повітрі в аграрній промисловості трьох основних неонікотіноідних хімікатів, що впливають на скорочення популяції запилюючих комах, буде заборонено по всьому Євросоюзу.

Читайте такожБджоли перестають дзижчати через пестициди - вчені

Відео дня

Зокрема, згідно з новими правилами, під заборону потрапляють такі пестициди, як імідаклоприд, клотіанідін і тіаметоксам.

Такому рішенню передували численні висновки вчених, екологічних організацій та політиків з приводу впливу цих хімічних речовин на бджіл та довкілля в цілому.

Експерти змогли довести, що ці хімічні речовини не тільки призводять до великомасштабного вимирання пополяции бджіл, але впливають на їхню здатність до навчання і пам'ять.

Після цього пропозиція ввести хоча б часткову заборону на застосування неонікотиноїдів була внесена в Єврокомісію у 2017 р., і ось тепер вона була підтримана.

"Це велика перемога для науки, здорового глузду і наших бджіл, які опинилися під загрозою. Докази того, що неоникотиноїдні пестициди становлять загрозу для бджіл, є незаперечними", - сказала учасник кампанії "Друзі Землі" Емі Мерфі, коментуючи рішення ЄС.

Водночас використання зазначених пестицидів усередині приміщень, наприклад, в теплицях, не має такого ж шкідливого впливу, а тому не буде обмежено.