Сільська місцевість у Франції, ілюстрація / REUTERS

У сільській місцевості у Франції популяція птахів скоротилася на третину за останні півтора десятиліття.

Такі висновки містяться в роботі, опублікованій французьким Національним центром наукових досліджень, передає The Guardian.

"Ситуація катастрофічна. Наша сільська місцевість знаходиться в процесі перетворення у справжню пустелю", – заявив один із авторів дослідження, біолог Бенуа Фонтен.

Відео дня

Чисельність деяких видів, що мешкають тільки в полях і на луках, скоротилася критично – так, популяція лугового коника за півтора десятиліття зменшилася на 70%. Популяція найбільш поширених у цій місцевості видів, таких як садова вівсянка і польовий жайворонок, впала на 30%.

Читайте такожВ ЄС визнали небезпеку популярних інсектицидів для популяцій бджіл

На думку вчених, основною причиною, по якій зникають птахи, є інтенсивне використання пестицидів на оброблюваних полях, в першу чергу, на посівах пшениці і кукурудзи.

Екологи наголошують, що популяції тих птахів, які мешкають як в полях, так і в лісах, істотно скоротилися лише в районах з великою кількістю сільгоспугідь.

Відзначається, що проблема не в тому, що птахи були отруєні пестицидами, а у зникненні комах, якими живляться птахи.

"Проблема №1 у тому, що комах майже не залишилося", - зазначає еколог Вінсан Бретаньоль.

Нещодавнє дослідження розкрило схожі тенденції в Європі, показуючи скорочення кількості літаючих комах на 80%, а популяції птахів впали за 30 років на 400 мільйонів.

The Guardian відзначає, що продажі пестицидів всі останні роки у Франції неухильно зростали; у 2014 році на полях країни було використано понад 75 тисяч тонн хімічних добрив. Зараз уряд прийняв план по скороченню використання пестицидів вдвічі до 2020 року.