Через негоду лелеки можуть постраждати / Скріншот

Екологи закликали жителів Тернопільщини допомагати лелекам через несприятливі погодні умови.

Як повідомили УНІАН у прес-службі ТОДА, управління екології  та природних ресурсів облдержадміністрації уже надіслало звернення в райони та об’єднані територіальні громади області, щоб забезпечити максимальне і якнайшвидше реагування. Сьогодні птахам уже допомагають у Бережанському, Зборівському, Збаразькому, Чортківському, Тернопільському та Бучацькому районах. Підгодовують птахів не лише жителі населених пунктів, а долучаються також громадські та волонтерські організації, активісти.

Читайте такожПовернулися зарано з теплих країв: українці намагаються врятувати лелек, які можуть померти на морозі (фото, відео)

Відео дня

Необхідність допомоги птахам зумовлена тим, що через несприятливі погодні умови лелекам, які прилетіли з вирію як зазвичай у березні, тепер немає де жити і що їсти. Адже негода й холод несуть загрозу лелекам.

Оскільки птахи потерпають зараз від холоду та мають обмежений доступ до кормової бази, виникає потреба у їхній підгодівлі.

Жителів області закликають стелити сіно чи солому біля місць перебування лелек (на відстані 15-20 м), а зверху викладати корм.

Оскільки лелеки ковтають їжу, не прожовуючи, її просять подрібнювати.

"Обов’язково має бути їжа тваринного походження, риба, до якої можна досипати в помірних кількостях зерно чи висівки. Також потрібно поставити ємкість з водою. Якщо птахи зовсім ослаблені, їх потрібно забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми", – йдеться в заклику екологів.

Як повідомлялося, у селі Стобихівка у Волинській області багатодітна родина Осадчуків прихистила на зиму знесиленого лелеку, який не відлетів в теплі краї. Цілісіньку зиму дев’ятеро дітей годували та зігрівали хворого чорногуза, аби тепер, навесні, він уже сильний та здоровий зустрів своїх родичів із вирію.