Вчені спробують врятувати вид північних білих носорогів, яких на планеті після смерті єдиного самця Судана залишилося лише двоє - його дочка Наїн та онучка Пату.

Як йдеться в сюжеті ТСН, перед смертю самця вчені взяли у нього генетичний матеріал. Вчені не втрачають надії таки повернути цей вид до життя - взяти у самичок північного білого носорога яйцеклітини, запліднити їх та пересадити сурогатним мамам. Лишилося тільки вирішити фінансове питання, бо відновити рід коштуватиме 9 мільйонів доларів.

Як повідомляв УНІАН, у заповіднику в Кенії 19 березня у віці 45 років помер останній самець північного білого носорога Судан, який міг урятувати свій вид від вимирання. Тепер у світі лишилися тільки дві самички північних білих носорогів, решту - знищили браконьєри.

Відео дня

Судана називали єдиною надією зоологів та свого виду. Сам запліднити самичок носоріг вже не міг, тож гроші на це збирали через Інтернет, зокрема, і на одному з відомих сайтів знайомств. Вчені прагнули зібрати близько мільйона доларів, однак змогли зібрати лише 85 тисяч доларів.

Втім почати програму штучного запліднення зоологи не змогли не лише через брак коштів, але й через те, що 45-річний Судан захворів. Ветеринари, які спостерігали за ним, зазначають, що вікові зміни були незворотніми - носоріг мучився, тож з милосердя його довелося приспати. Його стан різко погіршився за останні 24 години перед смертю самця.