Ілюстрація / REUTERS

На нараді Європейського агентства з безпеки продуктів харчування (European Food Safety Authority, EFSA), що пройшла в Італії, прийнято офіційний висновок про небезпеку, яку представляють інсектициди-неонікотіноїди для ключових запилювачів - бджіл.

Такі висновки активно оскаржувалися головним виробником цих речовин, концерном Bayer, і новий документ може стати важливим кроком на шляху до повної заборони використання ще не так давно такого багатообіцяючого класу інсектицидів - спочатку в Євросоюзі, а потім і в інших країнах світу, передає Naked Science.

Пропозиція ввести хоча б часткову заборону на застосування неонікотиноїдів було внесено в Єврокомісію ще в 2017 р., але не прийнято досі. Поки ж синтетичні пестициди залишаються досить популярними у сільгоспвиробників, які обробляють ними насіння для захисту від шкідників-комах. Дослідження показують, що згодом речовини потрапляють в тканини рослини і накопичуються в ньому, так що впливу токсичних препаратів піддаються навіть бджоли, що мають справу лише з квітками, маточками і тичинками.

Відео дня

Читайте такожУкраїнських бджіл відправлять до Канади рятувати місцеву популяцію - посол

Вчені з'ясували, що їх дія призводить до різкого погіршення стану корисних комах, їх здатності збирати нектар і запилювати рослини. Незважаючи на активний опір зацікавлених компаній, в 2013 р. Євросоюз все ж заборонив кілька найбільш токсичних неонікотиноїдів для обробки квітучих культур в полі (але не у парниках). А починаючи з 2015-го під егідою EFSA проведена нова робота з аналізу результатів 588 новітніх досліджень про вплив неонікотиноїдів на медоносних бджіл і їх колонії, а також на їхніх родичів, бджіл-одинаків і джмелів.

Вчені підтвердили попередні підозри: для більшості сполук цього класу показані досить негативні ефекти. Нерідко неонікотіноїди зберігаються у ґрунті роками, переносяться з водою і пилом, і можуть продовжувати чинити шкідливий вплив. На тлі катастрофічного скорочення і загибелі бджолиних популяцій по всьому світу це особливо небезпечно.

Варто зауважити, що в Bayer як і раніше не згодні з таким рішенням, вказуючи на ряд досліджень, які не виявили істотної шкоди від неонікотиноїдів. Повідомлення компанії вказує, що державні регулятори у США і Канаді з того ж питання внесли протилежне рішення, хоча і визнають необхідність зберегти вже діє заборона на найбільш небезпечні з них.