Напад хижих жуків гусінь здатна відобразити досить ефективно / скріншот sciencemag.org

Люди звикли сприймати гусениць як шкідливих для рослин, але в цілому цілком нешкідливих і м'якотілих створінь. Здається, що вони ніяк не здатні постояти за себе і в кращому разі можуть вправно замаскуватися, часто стаючи жертвами і хребетних (птахів), і безхребетних (інших комах) хижаків.

Однак у статті, опублікованій в Journal of Biological the Linnean Society, японські вчені описують поведінку вельми агресивної гусениці, яка легко справляється з нападом жука, пише Naked Science.

Читайте такожВчені виявили личинок, які живляться пластиком
І польові спостереження й експерименти в лабораторії показали, що гусениця лангії (Langia zenzeroides) – метелика-бражника, поширеного в Центральній Азії і на Далекому Сході – досить активно відповідає на спроби птаха склювати її. А напад хижих жуків вона здатна відбити досить ефективно.

У дослідах з їх природними ворогами красотелами Calosoma maximowiczi бражники успішно відбили 25 атак поспіль, хоча ці жорсткокрилі із задоволенням харчуються різними гусеницями, поїдаючи в тому числі і набагато більших за себе комах.

Реагуючи на напад, гусениця утримується ніжками на опорі і, вигинаючись усім тілом, завдає по нападнику потужний удар своїми гострими щелепами, призначеними для розгризання твердої рослинної їжі. У більш небезпечній ситуації бражник також пирскає в супротивника секретом, який, мабуть, додатково відлякує його. Нарешті, гусінь здатна вхопити жука щелепами і просто відкинути його геть. В лабораторних дослідах одна з них при цьому навіть відкусила хижакові ногу: з цими «м'якотілими» краще не зв'язуватися.

Відео: Science Magazine