Орангутани на Борнео / REUTERS

За останні 16 років близько половини орангутанів, що жили на острові Борнео, зникли в результаті змін ландшафту.

За оцінками вчених, що опублікували статтю в Current Biology, чисельність мавп скоротилася майже на 150 тисяч особин, передає N+1.

Орангутани живуть лише в дощових лісах островів Борнео (Калімантан) і Суматра. Більшу частину свого життя вони проводять на деревах, по яких пересуваються за допомогою дуже довгих рук. Сьогодні ці людиноподібні мавпи перебувають під загрозою зникнення в дикій природі - багато в чому через знищення місць проживання. При цьому точних оцінок шкоди від вирубки лісів досі не проводилося.

Відео дня

Щоб з'ясувати, яким чином зміни ландшафту впливають на орангутанів, група дослідників під керівництвом Марії Войгт з Інституту еволюційної антропології Товариства Макса Планка і Сержа Уїча з університету Ліверпуля імені Джона Мурса проаналізувала результати польових досліджень, які проводилися з 1999 по 2015 рік. Вчені оцінили кількість орангутанів і екстраполювали дані на всю популяцію острова Борнео.

Читайте такожВиявлено новий вид великих людиноподібних мавпВ цілому зоологи зареєстрували 36,5 тисяч гнізд. За їх оцінками, за 16 років з острова зникло майже 148,5 тисяч калімантанських орангутанів. Також з'ясувалося, що тепер лише 38 з 64 відокремлених груп мавп містять більше 100 особин, що вважається нижньою межею для виживання метапопуляцій.

Щоб визначити ймовірні причини таких втрат, автори проаналізували карти змін ґрунтового покриву за той же період. З'ясувалося, що найбільше скорочення чисельності орангутанів вплинула вирубка лісів. З іншого боку, велика кількість зниклих мавп мешкали на незайманих територіях, і дослідники вважають, що це частково пояснюється браконьєрством.

Виходячи з темпу вирубки дерев і припущення про те, що орангутани можуть вижити тільки при наявності лісів, дослідники порахували, скільки тварин постраждає в майбутньому. Імовірно, у найближчі 35 років зникне ще 45 тисяч мавп. Зоологи вважають, що для виживання орангутанів на острові Борнео необхідні ефективні партнерські відносини з лісозаготівельними компаніями та іншими галузями промисловості.