Ілюстрація / REUTERS

Автовиробник Volkswagen назвав помилкою тестування викидів дизельного двигуна на мавпах.

Про це йдеться в заяві компанії, повідомляє РБК з посиланням на Bloomberg.

Тест проводився в 2014 році на замовлення Європейської дослідницької групи по захисту навколишнього середовища і здоров'я в транспортному секторі, що фінансується автомобільними гігантами Volkswagen, Daimler і BMW.

Відео дня

"Обрані тоді наукові методи були неправильними. Ми приносимо свої вибачення за невірне рішення і відсутність компетентності у людей, які відповідають за їх ухвалення]", - цитує агентство заяву Volkswagen.

Читайте такожVolkswagen вкладе $12 мільярдів у випуск екологічних автомобілів для Китаю

Автомобільні концерни Daimler і BMW дистанціювалися від того, що відбувається. Daimler заявила, що тести на тваринах «не є необхідними». BMW повідомив, що не причетний до цього експерименту.

Про випробування за участю десяти мавп раніше написала газета The New York Times.

В герметичну камеру, куди подавали вихлопи від працюючого дизельного автомобіля Volkswagen Beetle, помістили десять мавп. Для того щоб зайняти тварин на час експерименту, їм показували мультфільми. Експеримент, який тривав чотири години, був покликаний довести, що нові дизельні двигуни є «чистішими», ніж мотори попередніх поколінь.

Компанія замовила такий експеримент незадовго до "дизельгейта" - скандалу з фальсифікацією досліджень рівня викидів дизельних автомобілів, вироблених Volkswagen.

Американські вчені, які проводили експеримент за участю десяти мавп, не знали, що ПЗ Volkswagen Beetle, який був задіяний в експерименті, також було модифіковано і в лабораторних умовах демонструвало рівень забруднення нижче, ніж при реальній експлуатації, відзначала The New York Times.