Правоохоронці виявили 2,5 тонни використаного медичного інструменту / фото ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією під процесуальним керівництвом прокуратури виявили порушення підприємством норм утилізації небезпечних біологічних відходів у Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Як повідомляє прес-центр Служби безпеки України, співробітники спецслужби у Дніпропетровській області задокументували, що фірма, яка є «монополістом», і має відповідну ліцензію на збирання, транспортування та утилізацію небезпечних медичних відходів, грубо порушувала норми чинного законодавства.

Читайте такожСБУ викрила підполковника, який працював на спецслужби Росії

Зазначається, що згідно з правилами знищення лікарських та біологічних засобів, що не підлягають подальшому використанню, вони набувають статусу «відходів» та передаються для знищення. Натомість підприємство звозило залишки до складських приміщень, а також на територію промислового майданчика на Запоріжжі, які незаконно використовували як «звалище».

Фото ssu.gov.ua

Під час проведення огляду цих територій правоохоронці виявили 2,5 тонни використаного медичного інструменту, лікарських діагностичних та дезінфекційних засобів, елементів живлення, приладів та обладнання, що містять ртуть і важкі метали. Також було знайдено 1,5 тонни органічних медичних відходів, предмети забруднені біологічними рідинами, відходи медичних закладів та мікробіологічних лабораторій, які здійснюють роботи із збудниками туберкульозу у відкритій формі.

За висновками експертів, завдяки діям співробітників СБ України вдалося попередити епідеміологічну небезпеку у місті.

У рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, тривають невідкладні слідчо-оперативні дії щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до злочину.

Служба безпеки України проінформувала в.о. голови Запорізької обласної адміністрації щодо необхідності вжиття комплексу заходів, направлених на проведення сортування та подальшої утилізації виявлених небезпечних медичних відходів.