Росгідромет підтвердив радіаційне забруднення на Південному Уралі / фото УНІАН

Росгідромет опублікував дані, що свідчать про "екстремально високий" рівень радіаційного забруднення поблизу ядерного комбінату "Маяк" у місті Озерськ Челябінської області.

Раніше держкорпорація "Росатом", якій належить комбінат, заперечувала інформацію про аварію на підприємстві. Російське відділення "Грінпіс" має намір звернутися до прокуратури з проханням провести перевірку можливого приховування викиду радіації, передає "Радіо Свобода".

Читайте такожІнститут ядерної безпеки Франції заявив про витік радіації в РФ або Казахстані

Відео дня

На початку листопада європейські вчені зафіксували радіоактивну хмару над Європою. Йдеться про витік ізотопів рутенію-106. Зараз здоров'ю людей нічого не загрожує, однак у момент витоку могла знадобитися евакуація. Вчені припустили, що джерело викиду - на Південному Уралі. У "Росатомі" назвали ці твердження "неправдивими". Російське відділення Грінпіс звернулося до Росгідромету з проханням надати інформацію про радіаційну ситуацію на території Росії.

У відповідь відомство опублікувало документ, з якого випливає, що на комбінаті "Маяк" у вересні, імовірно, сталася аварія. Рівень радіаційного забруднення у стокілометровій зоні довкола підприємства в Росгідрометі охарактеризували як "високий" і "екстремально високий".

У відомстві також підтвердили, що в період з 25 вересня по 6 жовтня "виникли умови для активного переносу повітряних мас і забруднювальних речовин з території Південного Уралу й південного Сибіру в район Середземномор'я і потім на північ Європи".