фото flickr.com/photos/nikki__

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак закликав громадян компостувати, а не спалювати опале листя і стерню. Про це УНІАН повідомили у прес-службі Міністерства екології та природних ресурсів.

«Зараз в Україні завершується сезон збирання врожаю, і відповідно всі масово спалюють опале листя, бадилля та траву, забуваючи при цьому, що дим завдає шкоди не лише довкіллю, але й особистому здоров'ю», - нагадав Семерак.

При цьому він навів приклад багатьох країн, де опале листя компостують та успішно використовують як добриво.

Відео дня

«У західних країнах такого зараз вже не побачиш, хоча ті ж городні відходи можна компостувати, як це зазвичай по-господарськи практикують у сусідніх країнах. Це той рівень екокультури, до якого ми маємо прагнути», - наголосив міністр.

При цьому у прес-службі Мінекології нагадали, що відповідальність за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За таке правопорушення передбачено від 170 до 340 грн штрафу для громадян і від 850 до 1190 грн для посадових осіб, а в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду - від 340 до 680 грн для громадян і від 1190 до 1700 грн для посадових осіб.

За порушення вимог пожежної безпеки в лісах статтею 77 КУпАП передбачено відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 85 до 255 грн і на посадових осіб - від 255 до 850 грн, а якщо такі дії призвели до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, то від 255 до 850 грн - на громадян і від 595 до 1020 грн - на посадових осіб.

Крім того, згідно з статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу порушник може понести кримінальну відповідальність.

Як раніше повідомляв УНІАН, у Карпатах чоловік повстав проти односельчан, які свідомо забруднюють повітря, спалюючи листя та сміття.