До озоноразрушающим речовин відносяться деякі лаки і фарби / NASA

Кабінет міністрів України схвалив проект постанови, що передбачає перехід від ручного регулювання видачі квот на імпорт в Україну речовин, які руйнують озоновий шар, до проведення пілотного аукціону з продажу таких квот, що дозволить збільшити прозорість і конгруентність цього ринку. Про це повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів, яке є автором проекту цієї постанови.

«До цього моменту відбір імпортерів, які могли отримати ці квоти, проходив у ручному режимі або за принципом «хто перший добіжить до Мінекології». Щоб прибрати корупційну складову, я запропонував продавати квоти через електронні аукціони», - наводяться в повідомленні слова профільного міністра Остапа Семерака.

Міністр зазначив, що проведення аукціонів дозволить зробити ринок квот більш прозорим, конкурентним і уникнути можливої ​​монополізації, а також принесе додаткові кошти у бюджет.

Відео дня

Читайте такожЕкологи заявили про початок відновлення озонового шару Землі

У міністерстві також повідомили, що згідно з Монреальським протоколом, який регламентує обіг речовин, що руйнують озоновий шар, для України встановлюється щорічна квота на імпорт таких речовин. Наша країна зобов'язана дотримувати видану їй квоту, щоб уникнути санкцій, аж до повної заборони поставок цих речовин до країни.

Як повідомляв УНІАН, у середині вересня 2017 року Семерак говорив, що Україна одна з перших приєдналася до Монреальського протоколу і взяла на себе зобов'язання здійснювати кроки щодо зниження антропогенного впливу на озоновий шар. Також він зазначив, що раніше низка найбільших українських підприємств отримали обладнання, яке дозволило вилучити з виробничого процесу близько 990 тонн речовин, які руйнують озоновий шар.

До озоноруйнуючих речовин належать деякі лаки і фарби, шпаклювальні матеріали, інсектициди, гербіциди, антифризи, які використовуються в побутовій техніці і в інших сферах.