За допомогою Всесвітнього екологічного траст-фонду було реалізовано Проект вилучення речовин, що руйнують озоновий шар - Семерак / Фото menr.gov.ua

Завдяки реалізації "Програми припинення в Україні виробництва та використання озоноруйнівних речовин", найбільші підприємства України отримали обладнання, що дозволило вилучити з виробничого процесу близько 990 тонн озоноруйнівних речовин, повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає прес-служба міністерства.

16 вересня у Міжнародний день збереження озонового шару всі країни світу підбиватимуть підсумки 30-річної роботи Монреальського протоколу, який став найуспішнішою  міжнародною угодою із захисту довкілля та збереження озонового шару. За ініціативи Мінприроди та підтримки представництва ПРООН відбулася тематична зустріч зі студентами та вченими-полярниками на тему: "Озоновий шар - запорука життя на Землі".

Читайте такожВихід США з Паризької угоди: Обама сподівається, що бізнес не підтримає рішення Трампа

Відео дня

"Україна одна з перших приєдналась до Віденської конвенції та ратифікувала Монреальський протокол, тим самим долучившись до світового співтовариства у боротьбі з негативними впливами на стан озонового шару. Всі ці роки  Україна дотримується взятих на себе зобов’язань, провадячи державну політику спрямовану на скорочення негативного антропогенного впливу на озоновий шар", - зазначив Остап Семерак.

За словами міністра, за допомогою Всесвітнього екологічного траст-фонду було реалізовано Проект вилучення речовин, що руйнують озоновий шар та посилено державне регулювання щодо припинення використання найбільших озоноруйнівних речовин  - галонів та хлорфторвуглеців.  Крім того, найбільші підприємства України отримали обладнання, що дозволило вилучити з обігу виробничого процесу близько 990 тонн озоноруйнівних речовин.

У свою чергу, Директор Програми розвитку ООН в Україні Янтомас Хімстра підкреслив важливість результатів роботи Монреальського протоколу.

"30 років тому більшість держав світу визнали, що безвідповідальна людська діяльність призводить до руйнування озонового шару та кліматичних змін. Тільки спільними зусиллями ми зможемо подолати ці проблеми. ПРООН допомагає Україні виконувати міжнародні зобов'язання щодо виконання вимог Монреальського протоколу та Віденської конвенції про охорону озонового шару", - сказав Янтомас Хімстра, Директор Програми розвитку ООН в Україні.