Після скидання зворотних вод планується промивання русел річок Інгулець і Саксагань / galleryua.com

Міністерство економічного розвитку і торгівлі запропонує Кабінету міністрів України вирішити гірничорудним підприємствам Криворізького басейну з 1 листопада 2017 року по 1 березня 2018 року збільшити скидання зворотних вод у річку Інгулець на 63% порівняно з аналогічним торішнім періодом - до 15,7 млн куб. м з 9,6 млн куб. м, щоб уникнути аварій на гідротехнічних спорудах. Відповідний проект розпорядження оприлюднено на сайті Мінекономрозвитку.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, у зазначеному регіоні функціонує 18 родовищ, які разом з законсервованими шахтами викачують близько 40 млрд куб. м підземних вод в рік, з яких гірничорудні підприємства для зворотних циклів використовують лише 28-30 млрд куб. м. Залишки вод акумулюються в спеціальних накопичувачах, обсягу яких, однак, недостатньо, що викликає загрозу аварій і затоплень.

«Відсутність скидання із ставка-накопичувача призведе до вимушеної зупинки відкачування шахтних вод, що спричинить зупинку діючих шахт та їх затоплення, а також затоплення 54 млн куб. м підземних пустот, що утворилися в результаті тривалої відпрацювання родовища», - йдеться в документі.

Відео дня

Читайте такожПідприємства, що стоять на Дніпрі, безкарно отруюють річку - ЗМІ

У зв'язку з цим міністерство запропонує уряду дозволити скидання 15,7 млн куб. м зворотних вод, для розбавлення яких буде використано 48,9 млн куб. м води з Карачунівського водосховища на річці Інгулець і 10,3 млн куб. м з Макортовского водосховища на річці Саксагань.

Крім того, після скидання зворотних вод планується промивання русел річок Інгулець і Саксагань.

«За рахунок залучення гірничорудними підприємствами Кривбасу близько 120 млн куб. м дніпровської води у басейн р. Інгулець буде досягнуто загальне екологічне оздоровлення водних ресурсів річок Інгулець та Саксагань», - відзначають в міністерстві.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр екології Остап Семерак заявляв, що скиди зворотних вод гірничорудними підприємствами Кривбасу у річку Інгулець створюють потенційні загрози для життя і здоров'я людей, які споживають питну воду, джерелом якої є дана річка.