REUTERS

Франція до 2040 року має намір заборонити продаж усіх дизельних і бензинових автомобілів. Про це заявив міністр екології країни Ніколя Юло, передає The Telegraph.

За його словами, також планується заборонити всі нові проекти, що використовують бензин, газ чи вугілля, так само як і сланцеву нафту.

Такі радикальні заходи були представлені міністром 6 липня на прес-конференції в рамках плану французького президента Еммануеля Макрона зменшити обсяг викидів вуглецю в країні до 2050 року.

Відео дня

Читайте такожУ Норвегії хочуть припинити реєстрацію нових дизельних і бензинових автомобілів

Юло зазначив, що заборона на продаж бензину або автомобілів має вступити в силу в період "між зараз і 2040 роком". "Поставлена мета до зниження викидів вуглецю до нульового рівня змусить нас робити необхідні інвестиції", - сказав Юло.

За його словами, уряд запропонує кожному французу "бонус" за заміну дизельних автомобілів випущених до 1997 року та бензинових, випущених до 2001 року на новий або вживаний авто.

Цей крок був, за його словами, стане "справжньою революцією". При цьому міністр визнав, що автомобільним компаніям буде непросто виконати це рішення. Хоча, за його словами, французькі автовиробники Peugeot, Citroen і Renault лідирують у Європі, маючи найнижчі показниками викидів шкідливих речовин.

Юло послався на приклад "європейського виробника", який вже почав діяти. Мова йде про шведський концерн Volvo, який у середу, 5 липня, оголосив про плани випускати тільки електричні та гібридні транспортні засоби з 2019 року. Це зробить його першим великим автовиробником, який відмовився від автомобілів і позашляховиків, які працюють виключно на двигунах внутрішнього згоряння.

"Рішення є, наші власні виробники мають у своєму розпорядженні засоби для виконання цієї обіцянки", – сказав Юло, назвавши це "проблемою громадського здоров'я".

Читайте такожМакрон розкритикував рішення Трампа про вихід з кліматичної угоди

Про плани відмовитися від транспорту, що використовує бензин, заявляли й інші країни, зокрема Німеччина (до 2030 року), Індія, Нідерланди, Норвегія (до 2025 року).

Крім того, Юло оголосив про плани зупинити роботу всіх вугільних електростанцій до 2022 року, а також зменшити частку ядерної енергетики у виробництві електроенергії у Франції з нинішніх 75 до 50 відсотків до 2025 року.

Франція також вживе заходів з обмеження використання пальмової олії у виробництві біопалива з метою скорочення непрямого збезлісення.