Перше місце за забруднення атмосферного повітря посіло підприємство

Підприємства «АрселорМіттал Кривий Ріг» (Дніпропетровська обл.), Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча (Донецька обл.) і Бурштинська ТЕС (Івано-Франківська обл.) були найбільшими забруднювачами повітря в Україні у 2016 році, повідомив на презентації оновленого рейтингу «Топ-100 основних підприємств-забруднювачів» міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Читайте такожВ Швейцарії запустили гігантський завод по висмоктування вуглецю із атмосфери

«Перше місце у 2016 році за забруднення атмосферного повітря посіло підприємство «АрселорМіттал Кривий Ріг» з викидами 273 тис. тонн. Друге місце - меткомбінат ім. Ілліча, третє - Бурштинська ТЕС», - сказав він.

Відео дня

Також міністр зазначив, що протягом останніх трьох років спостерігається тенденція до збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу. «Причина зрозуміла - підприємства заміщують природний газ іншими видами палива, які збільшують техногенне навантаження на повітря», - сказав Семерак.

Оновлений рейтинг складається з трьох категорій по 33 підприємства в кожній: найбільші забруднювачі атмосферного повітря, найбільші забруднювачі води та підприємства, що виробляють найбільше відходів. Такий підхід дозволив скласти максимально об'єктивний рейтинг 100 найбільших забруднювачів навколишнього середовища в Україні.

Наприклад, за словами міністра, на 33 підприємства - забруднювача атмосферного повітря припадає 75% викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря від загального обсягу викидів у 2016 році.

Також Семерак повідомив, що найбільшої шкоди водним об'єктам у 2016 році завдали підприємства «Азовсталь» (Донецька обл.), Дніпровський меткомбінат (Дніпропетровська обл.), а також «Запоріжсталь» (Запорізька обл.).

«У переважній більшості це підприємства гірничо-металургійного комплексу та житлово-комунального господарства», - зазначив Семерак.

У категорії найбільших забруднювачів навколишнього середовища з вироблення побутових відходів у 2016 році перші три місця посіли Північний гірничо-збагачувальний комбінат, Центральний гірничо-збагачувальний комбінат та Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат (усі - Дніпропетровська обл.).

«Щодо створення відходів першість знову у підприємств гірничо-металургійного комплексу - перші 15 позицій обіймають саме вони», - повідомив міністр.

При цьому він зазначив, що, якщо щодо викидів забруднюючих речовин в атмосферу спостерігається тенденція до збільшення викидів, то показники забруднюючих викидів у воду і створення побутових відходів зменшуються.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2016 року Мінекології та державний "Укргазбанк" підписали меморандум про співпрацю, у рамках якого планується реалізувати низку проектів, які мають екологічну складову і спрямовані на підвищення енергоефективності, розвиток відновлюваної енергетики, скорочення шкідливих викидів і розвиток екологічної інфраструктури в Україні.