Брудно-рожеві озера, пожухлої рослинність і цілодобовий їдкий запах у повітрі / фото УНІАН

Жителі двох вінницьких сіл збираються звертатися в європейські екологічні організації зі скаргами на Гайсинський спиртзавод, який багато років працює з екологічними порушеннями. Про це повідомляє видання «Вінниця Реал».

«Брудно-рожеві озера, пожухла рослинність і цілодобовий їдкий запах в повітрі. Це не сцена з голлівудського фільму про життя людства після апокаліпсису, а буденність сіл Вінницької області, жителі яких уже багато років страждають від відходів виробництва Гайсинського спиртзаводу », - пише видання.

Ситуація загострилася влітку минулого року, коли жителі сіл Тимар і Жерденівка, біля яких розташований завод, почали масово скаржитися на погіршення здоров'я.

Відео дня

«У людей почав підніматися тиск, почалися шлункові розлади, головні болі, серцеві напади», - розповідає місцева жителька Людмила Порохнява.

Читайте такожГолови Житомирської та Хмельницької областей вирішили, як боротимуться із забрудненням річок Случ і Хомора

Щоб якось вплинути на ситуацію, громадяни направили колективне звернення до екологічних служб  і ДП «Укрспирт». Прокуратура Вінницької області почала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом забруднення заводом атмосфери. Порушення фіксували і фахівці Державної екологічної інспекції.

У червні цього року Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів повідомила, що завод нібито планував проведення робіт з очищення стічних вод на весняно-літній період. Однак, ознак поліпшення ситуації немає - в повітрі як і раніше панує неприємний запах.

При цьому всьому, так як завод планує почати експорт своєї продукції в країни ЄС, жителі сіл планують шукати у Європі допомогу  в боротьбі зі смердючим виробництвом.

«Жителі Гайсинського району хочуть найняти адвокатів, щоб ті зверталися до контрагентів заводу та європейських екоінспекцій аби привернути увагу до умов,у яких виробляє продукцію спиртзавод. Зокрема, планують зв'язатися з іспанськими організаціями, оскільки, саме в Іспанію завод збирається експортувати своє паливо. Запрошуватимуть сюди і іноземних журналістів, щоби ті подивилися, як українські експортери ставляться до своїх аборигенів», - повідомляє видання.