Забруднення Хомори / фото zhitomir.info

Голови двох областей вирішили, що для боротьби із забрудненням директор Понінківської фабрики має невідкладно реконструювати очисні споруди, повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Житомирської облдержадміністарції.

Читайте такожВ центрі Житомира хлопець вчинив самогубство, стрибнувши з підвісного мостуЯк зазначається у повідомленні, "директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» має невідкладно здійснити реконструкцію (будівництво) очисних споруд фабрики, а голова Полонської міської ради – вжити заходів щодо завершення реконструкції міських очисних споруд".

Як уточнюють в ОДА, про це йдеться у протокольному рішенні спільного засідання Житомирської та Хмельницької регіональних комісій з питань ТЕБ та НС, яке підписали голови облдержадміністрацій цих областей.

Відео дня

"Зокрема, директор ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» має невідкладно забезпечити здійснення реконструкції (будівництва) очисних споруд фабрики та дотримання правил експлуатації та встановлених режимів роботи гідротехнічних споруд з метою недопущення неконтрольованого та нерегульованого скидання води з водоскидної гідроспоруди", - сказано у повідомленні прес-служби ОДА.

Також вказується, що "керівник фабрики на постійній основі має забезпечити дотримання якісних показників поверхневих вод у річці Хомора у контрольному створі нижче 500 м у порівнянні з показниками якості поверхневих вод у контрольному створі вище 100 м".

До кінця 2017 року голова Полонської міської ради повинен забезпечити розробку проектно-кошторисної документації та вжити заходів щодо завершення реконструкції міських очисних споруд, в тому числі будівництва вторинних відстійників, трансформаторної підстанції та біоставків.

 "Після забезпечення належної очистки зворотних вод ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» , голови Полонської об'єднаної територіальної громади та Баранівської райдержадміністрації мають забезпечити розробку проектно-кошторисної документації для розчистки русел річки Хомора",- повідомляють у Житомирській ОДА.

У повідомленні також зазначається, що голови  Полонської об'єднаної територіальної громади та Баранівської райдержадміністрації також мають забезпечити  проведення заходів із зариблення та висадження вищої водної рослинності в акваторії Хомори.

Це потрібно зробити, щоб збалансувати  екологічний стан цієї річки в межах Полонського району Хмельницької області та Баранівського району Житомирської області.

Крім того, до кінця цього року голова Понінківської селищної ради також має забезпечити виготовлення проектно-кошторисної документації . Йдеться про документи, які будуть необхідні для розчищення русла Хомори на території селища Понінка.

Нагадаємо, у ситуацію з річками Случ і Хомора втрутилися віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко та голова Житомирської ОДА Ігор Гундич.Екологи вважають, що риба у Хоморі гине через відсутність циклу біологічного очищення на Понінківській фабриці