Завод розташований недалеко від Цюріха / фото Climeworks

Швейцарська компанія Climeworks запустила перший і найбільший у світі комерційний завод, який висмоктує вуглекислий газ із атмосфери Землі. Про це повідомляє Science News.

Завод розташований недалеко від Цюріха. Для висмоктування вуглекислого газу застосовується технологія DAC (Direct air capture), пряме захоплення і очищення повітря. Вона передбачає використання волокнистого губчастого фільтруючого матеріалу, просоченого спеціальними хімічними речовинами (амінами — похідними аміаку, які зв'язуються з вуглекислим газом). Проходить через цей фільтр повітря очищається від вуглекислого газу.

Читайте такожНорвегія ставить перший у світі експеримент з екологічного знищення відходів

Відео дня

Аналогічні технології використовуються на МКС і підводних човнах. Очікується, що в рік завод буде збирати до 900 тонн газу (щороку люди викидають в атмосферу 40 мільярдів тонн парникових газів), що еквівалентно викидам від приблизно 200 автомобілів. З'єднання потім планується продавати сільськогосподарським виробникам, зокрема, на вирощування овочів.

Експерти неоднозначно ставляться до заводу Climeworks. У 2015 році Національна Академія наук, інженерії та медицини (США) випустила доповідь, в якій зазначалося, що діяльність таких підприємств не призведе до скорочення викидів парникових газів.

Незважаючи на це, проект компанії Climeworks підтриманий Швейцарським федеральним управлінням енергетики та ЄС, а також став переможцем конкурсу Virgin Earth Challenge.