Вибух на нафтобазі

Апеляційний суд Київської області підтвердив рішення Обухівського районного суду (Київська обл.) від 17 листопада 2016 року, подвоївши суму відшкодування потерпілим від забруднення навколишнього середовища при пожежі на нафтобазі «БРСМ» під Києвом в 2015 році. Про це УНІАН повідомив директор юридичної компанії «Імператив плюс» Олександр Лупейко, що представляє інтереси потерпілих.

Читайте такожПожежа на нафтобазі під Києвом забруднила шкідливими речовинами 15-кілометрову зону - експерт

Він підкреслив, що суд прийняв історичне рішення, а вина структур «БРСМ» доведена.

Відео дня

«Вина структур «БРСМ» в тому, що сталося, після рішення Апеляційного суду доведена. Судді Апеляційного суду прийняли історичне рішення, тому що воно негайно вступило в законну силу. Революційним і історичним було рішення суду першої інстанції, оскільки такі рішення в Україні ще не приймалися», - підкреслив Лупейко.

Він також повідомив, що суд підтвердив рішення першої інстанції, подвоївши суми відшкодування для трьох позивачів, і додав до них Тетяну Гримайло, якій раніше було відмовлено в задоволенні позову, оскільки вона за станом здоров'я не з'явилася до суду першої інстанції.

«В цілому ми дуже задоволені цим рішенням, тому що воно вступило в законну силу... Ми боялися скасування рішення. Цього не сталося, більше того, нас підтримали і посилили наші позиції», - сказав Лупейко.

За його словами, трьом позивачам суд підтвердив їхнє право на відшкодування моральної шкоди і присудив виплатити кожному з них понад 87 тис. грн, що вдвічі більше компенсації, призначеної судом першої інстанції.

Крім того, враховуючи стан здоров'я Гримайло, суд присудив їй дворазове відшкодування – понад 160 тис. грн.

При цьому Лупейко повідомив, що потерпіла сторона має намір подати касаційну скаргу у Вищий спеціалізований суд з проханням збільшення суми компенсації та додавання в число відповідачів третього суб'єкта.

«Ми будемо подавати касаційну скаргу у Вищий спеціалізований суд, щоб домогтися більшого розміру відшкодування та додавання в число відповідачів третього суб'єкта - «Укртрансойл-2009». Це з його цистерни почалася пожежа. Чому цей суб'єкт не включили в число структур, які повинні відповідати, я не знаю. Суд пішов за формальними вимогами: «Побутрембудматеріали» - власник об'єкта, а «Парком Транс» орендар», - розповів він.

Лупейко також зазначив, що зараз в Обухівському районному суді розглядаються позови від 700 постраждалих, а загальна очікувана сума компенсації становить від 60 до 70 млн грн.

«Зараз близько 700 позовів знаходяться на розгляді в Обухівському суді... Судді відкладали прийняття рішень і чекали, починаючи з листопада, що скаже апеляційна інстанція... Тепер для них це (рішення Апеляційного суду – УНІАН) орієнтир. Ми очікуємо, що тепер щодо цих 700 людей будуть прийматися багатотиражні позитивні судові рішення... Ми розраховуємо, що будуть задоволені наші вимоги приблизно на 60-70 млн грн. Але ми будемо домагатися повної суми, ця сума буде набагато більшою - близько 500 млн грн», - сказав адвокат.

Як повідомляв УНІАН, 8 червня 2015 року сталася пожежа на нафтобазі у Васильківському районі Київської області. В результаті пожежі загинули 6 осіб, 20 постраждали. Територія навколо об'єкта була заражена токсичними речовинами, що виявляють негативний вплив на здоров'я проживаючих людей поруч.