Нелегальний скотомогильник на Волині / tsn.ua

У Луцьку оприлюднили причини появи і методи нейтралізації смороду, що поширюється у трьох районах міста – Вересневому, ЛПЗ та на вул. Львівській – і викликає скарги місцевих жителів.

Як повідомили УНІАН у відділі інформаційної роботи Луцької міськради з посиланням на заступника міського голови Костянтина Петрочука, основними причинами неприємного запаху в Луцьку, окрім незаконного зливу нечистот, є й відходи заводу, що виготовляє етиловий спирт.

Читайте такожНа Волині 10 годин триває блокада варшавської траси (фото, відео)

Відео дня

Він знаходиться на території Гнідавського цукрового заводу, що в районі Вересневого. На відстійники цукроварні потрапляють також фекальні відходи школи №16 та багатоповерхівок району Вересневого.

«Саме ця суміш фекальних відходів та дріжджів, які за технологією використовують при виробництві спирту, виявилась дуже агресивною, і цей процес бродіння дав неприємні запахи», - зазначив Петрочук.

За його словами, збільшилась також кількість несанкціонованих викидів асенізаторів, які відкачують фекальні відходи з приватних будинків. У відстійниках також виявили трупні рештки тварин.

Як наголосив посадовець, щоби нейтралізувати неприємний запах, цукрозавод почав обкопувати свої відстійники, куди зливають нечистоти, екскаваторами. Вони нагортають землю, аби туди не було проїзду для несанкціонованого зливу відходів.

Тим часом на заводі з виробництва етилового спирту планують переробляти відходи і добувати біоетанол.

«Домовлено, що процес запустять до осені, вже підключились європейські фахівці. Завод йде нам назустріч», – зазначив Петрочук.

Як йдеться в повідомленні, міськрада підготувала звернення до громадських активістів та поліції щодо організації цілодобового чергування з метою виявлення несанкціонованого завезення нечистот. Міська рада також має наміри звернутися до обласної державної адміністрації щодо спільного вирішення цієї проблеми.

Як повідомляв УНІАН, 4 травня до 70 протестувальників перекрили рух автотранспорту в обох напрямках на автодорозі Львів – Радехів - Луцьк поблизу села Баїв Луцького району. Люди безперервно ходили по пішохідному переходу. У такий спосіб вони намагалися привернути увагу влади та громадськості до вирішення питання щодо нестерпного смороду з фільтраційних полів Гнідавського цукрового заводу, від якого страждають жителі кількох сіл – Баєва, Городища, Гіркої Полонки, а також міста Луцьк.