Киевское озеро Горячка / Фото l-z-foto.livejournal.com

Державні екологи традиційно не знаходять шкідливих речовин у водоймі, куди скидає промислові відходи Дарницька ТЕС, йдеться в сюжеті ТСН.

Натомість нажахані видовищем чорних хмар попелу місцеві жителі впевні, що зола є токсичною. Додає підозр те, що в темну пору доби біля озера працюють поливальні машини. На ТЕЦ про викид золи знають і називають його форс-мажорними обставинами.

Читайте такожУ Києві біля золовідвалу ТЕЦ вандали зрізали 5 молодих тополь

Відео дня

Мешканці району кажуть, що бурі зі шлаковідвалу вирують уже більше року. У вересні ТЕЦ обіцяла їх припинити, однак проблема так і не вирішена. Екологічна інспекція судиться з ТЕЦ через неналежне зберігання відходів, а заміри незалежних фахівців показують перевищення допустимих норм токсичних речовин у воді та повітрі. Серед отруйних речовин: ванадій, миш'як, мідь, цинк, нікель. Однак за даними Інституту Морзеєва, всі показники в нормі, тому жителям хвилюватися не варто. Ті не ймуть віри та вимагають узагалі ліквідувати золовідвал. ТЕЦ обіцяє зробити це за п'ять років, а попіл закрити вже цієї весни.

Разом із тим, ще у середу, 25 січня, в одному з місцевих дитячих садочків рекомендували батькам утриматися від прогулянок із дітьми на вулиці та за можливості використовувати захисні засоби.

Читайте такожПідприємства, що стоять на Дніпрі, безкарно отруюють річку - ЗМІ

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook журналіст Денис Вергун.

"У зв'язку з погіршенням погодних умов, на озері Гарячка знов екологічне лихо. Пил із часточками отрут та важких металів несе у бік житлового масиву та нашого садочку. Прохання прослідкувати за тим, щоб діти не гуляти сьогодні на вулиці та якнайшвидше йшли додому. В ідеалі - із використанням захистних засобів (шарф чи хусточка на ніс та ріт). Вікна сьогодні відчиняти також не рекомендується", - йшлося в повідомленні від дитсадочку.

Як повідомляв УНІАН, в середині січня кияни скаржилися на їдкий запах гару, який було чути на багатьох вулицях міста. В КМДА повідомили, що причиною запаху гару в столиці є не пожежі і не спалювання сміття, а погодне явище.