Генсек ООН Пан Гі мільйонів по всьому світу / Reuters

Він також закликав відмовитися від субсидій на видобуток викопних видів палива і домагатися розвитку поновлюваних джерел енергії, йдеться в повідомленні ООН.

Читайте такожЮНЕП: Паризька угода сповільнить підвищення температури Землі

"Фінансування та інвестиції - ключові фактори в справі скорочення емісій парникових газів та адаптації до наслідків глобального потепління", - йдеться у заяві Пан Гі Муна.

Відео дня

На думку генсека ООН, нинішній неприйнятний рівень викидів парникових газів у світі - це результат помилкових схем інвестування, що застосовувалися в минулому. Він підкреслив, що сьогодні треба шукати альтернативи, що дозволяють зменшити забруднення навколишнього середовища.

"Одна з основних цілей Паризької угоди полягає в тому, щоб всі фінансові потоки спрямовувалися на здійснення проектів, що передбачають зниження рівня викидів і підвищення стійкості до зміни клімату", - додав глава ООН.

Пан Гі Мун сказав, що на цьому шляху вже є певний прогрес. Так, минулого року у всьому світі на поновлювані джерела енергії припало більше половини нових електроенергетичних потужностей.

Глава ООН зазначив, що протягом наступних п'ятнадцяти років інвестиції в глобальну інфраструктуру складуть 90 трильйонів доларів. На його думку, ця інфраструктура повинна забезпечувати низький рівень викидів, передбачений в Паризькій угоді, і для цього потрібно затратити не набагато більше запланованих коштів.

Говорячи про необхідність перейти від зобов'язань, прийнятих в рамках Паризької угоди та Порядку денного в галузі сталого розвитку до дій, глава ООН рекомендував поступово відмовлятися від субсидій на видобуток викопних видів палива. Зараз ці субсидії досягають 400 мільярдів доларів на рік.

Нагадаємо, раніше Франція і ООН закликали новообраного президента США Дональда Трампа не відмовлятися від виконання Паризької угоди по клімату.