REUTERS

Про це йдеться в новій доповіді Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). Його автори закликають країни вкладати кошти в проекти з підвищення енергоефективності та більш активно розвивати поновлювані джерела енергії, передає Центр новин ООН.

Навіть якщо країни повністю виконають положення Паризького угоди по клімату, в нинішньому столітті температура може піднятися на 2,9 – 3,4 градуса за Цельсієм.

2030 році обсяг викидів досягне 54-56 гігатонн в перерахунку на вуглекислий газ. Це значно вище рівня у 42 Гт, необхідного для того, щоб утримати підвищення температури повітря нижче двох градусів за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем.

Відео дня

При цьому експерти пояснюють, що одна гігатонна приблизно еквівалентна викидам, утворюваним транспортом Європейського союзу, включаючи авіацію, протягом одного року.

Читайте такожУкраїна має поступово відмовлятися від вуглецевого сценарію розвитку – міністр екології

Вже сьогодні температура Землі на 1 градус за Цельсієм вище, ніж на початку XX століття. Це багато в чому обумовлено саме зростанням об'ємів викидів парникових газів.

Голова Програми ООН з навколишнього середовища Ерік Сулейм закликав до термінових дій, нагадавши про кліматичних біженців, про голодуючих, про хвороби і конфліктах через нестачу природних ресурсів.

Експерти ЮНЕП відзначили, що 2015 рік став найспекотнішим роком за весь період метеоспостережень в сучасну епоху. Ця тенденція збереглася і в перші шість місяців 2016 року. Однак, незважаючи на таку тривожну тенденцію, викиди продовжують рости.

У новій доповіді викладені можливі шляхи їх скорочення, в тому числі в сфері сільського господарства і транспорту, а також за рахунок підвищення енергоефективності при експлуатації будівель і в промисловості.

Автори нової доповіді вважають, що скорочення обсягів викидів буде також сприяти здійсненню проектів з розвитку відновлюваних джерел енергії.

Паризька угода була прийнята у грудні 2015 року в Парижі на 21-й Конференції країн–учасниць Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату. Вона покликана прокласти шлях до низьковуглецевого і екологічно сталого майбутнього. В угоді міститься обіцянка утримати підвищення глобальної температури на рівні 1,5 градусів Цельсія. Угода набула чинності 4 листопада 2016 року. В цілому на сьогоднішній день учасниками Паризького угоди є 96 країн.