Нью-Делі / REUTERS

Про це йдеться у новій доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), передає Центр новин ООН.

Його автори попереджають, що погіршення якості повітря спричиняє серйозні наслідки для здоров'я та життя дітей. Приблизно 600 тисяч дітей у віці до п'яти років щороку помирають від хвороб, пов'язаних із впливом забрудненого атмосферного повітря.

Читайте такожВООЗ: кожна дев'ята смерть у світі пов'язана із забрудненням повітря

Відео дня

В цілому близько двох мільярдів дітей живуть у регіонах, де якість повітря перевищує максимально допустимі рівні його забруднення. З них 620 мільйонів - жителі країн Південної Азії, 520 мільйонів – країни Африки, 450 мільйонів – країн Східної Азії та Тихоокеанського регіону.

До основних джерел забруднення відносяться транспорт, спалювання палива і сміття, вугільні електростанції і промислові підприємства.

«Забруднюючі речовини завдають шкоди не лише дитячим легеням, що розвиваються, - вони дійсно можуть назавжди пошкодити їх мозок, що розвивається, і таким чином їх майбутнє. Ні одне суспільство не може собі дозволити ігнорувати проблему забруднення повітря», - заявив Виконавчий директор ЮНІСЕФ Ентоні Лейк.

Автори доповіді закликали держави в ході майбутньої конференції з клімату в Марракеші вжити термінових заходів щодо захисту дітей від небезпек, пов'язаних з забрудненням повітря, в тому числі створити більш ефективну систему моніторингу за його якістю.