Смог в Лондоне / Фото REUTERS

Як повідомляє прес-центр новин ООН, ця проблема - на порядку денному Конференції ООН по житлу та сталого міського розвитку (Хабітат III), яка в ці дні проходить в Кіто. Під егідою ВООЗ на конференції була запущена нова кампанія під назвою «Вдихай життя».

Ця кампанія Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) спрямована на просування інноваційних проектів в області зниження обсягів шкідливих викидів і просвіта населення.

До основних джерел забруднення повітря відносяться транспорт, спалювання палива і сміття, вугільні електростанції і промислові підприємства.

Відео дня

Серед іншого ініціатори нової кампанії закликають автомобілістів пересісти на потяги, автобуси і на велосипеди, а всіх городян – до розумного споживання з мінімальними відходами та озеленення вулиць.

Читайте такожЧерез забруднення повітря відбуваються сотні аварій на дорозі - вчені

За даними ВООЗ, у країнах з низьким і середнім рівнем доходу з населенням понад 100 тисяч максимально допустимі рівні забруднення повітря перевищено у 98 відсотках міст. З числа багатих країн забрудненим повітрям дихають жителі 56 відсотків міст.

Експерти ВООЗ відзначають, що погіршення якості повітря загрожує серйозними наслідками. Близько трьох мільйонів людей щорічно помирають від хвороб, пов'язаних з впливом забрудненого атмосферного повітря. Погана якість повітря всередині приміщень також має негативний вплив на здоров'я. Тільки в 2012 році з цієї причини померло понад 6,5 мільйонів чоловік.