REUTERS

Доповідь підготували фахівці Всесвітнього фонду дикої природи та інших організацій. В його основу лягли дані 2013 року про рівень шкідливих викидів з 280 вугільних електростанцій Європи. На думку авторів доповіді, в рік їх викиди обходяться європейській системі охорони здоров'я в 68 млрд доларів, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі.

Читайте такожУ Північному Китаї в рамках боротьби з забрудненням повітря скорочують споживання вугілля

У доповіді говориться, що забруднене вугільними електростанціями повітря може поширюватися на сотні кілометрів, у тому числі і через кордони. Таким чином, фактично шкідливі викиди вдихають не тільки жителі держав, де знаходяться ці станції, але і жителі інших країн.

Відео дня

Зокрема, автори вважають вугільні електростанції в Німеччині та Польщі в рік відповідальними за 7 тисяч передчасних смертей в інших країнах. Викиди британських електростанцій призводять до 1,3 тисячі смертей за кордоном. Стільки ж смертей викликають чеські вугільні електростанції.

Найбільше від цих шкідливих викидів страждає Франція, де в рік вони призводять до 1,2 тисячі передчасних смертей.

Великобританія планує до 2025 року повністю позбавитися від вугільної енергетики, що може зберігати в рік до 2,9 тисячі життів в країні і за її межами. На думку авторів доповіді, рішення закрити всі вугільні електростанції в ЄС продовжило б життя 22,9 тисячі осіб.

На кінець 2015 року в ЄС працювали 280 вугільних електростанцій. На вугілля в 2015 році довелося 24% електроенергії, що виробляється в ЄС. Частка вугілля в енергетиці Європи скорочується, але поки деякі країни, включаючи Польщу і Чехію, не планують повністю відмовитися від цього виду електроенергії.