NASA

Площа озонової діри зменшилась на 4 млн кв км. Незважаючи на це, в 2015 році вчені спостерігали максимально велику озонову діру над Антарктидою, передає Lenta.ru. На думку вчених, цього не сталося, якщо б не виверження вулкана Кальбуко в Чилі.

Читайте такожЦунамі 2011 року в Японії викинуло в атмосферу речовини, що руйнують озон

Викид в стратосферу великої кількості дрібних частинок сприяв зростанню числа і розмірів полярних хмар, з якими взаємодіє вироблений людиною хлор. До таких висновків учені прийшли, узагальнивши дані спостережень, проведених протягом останніх 15 років за допомогою супутників і атмосферних зондів на повітряних кулях.

Відео дня

Вчені стверджують, що це свідчить про поступове відновлення вмісту озону в стратосфері. Причиною цього екологи вбачають в дотриманні країнами Монреальського протоколу, підписаного в 1987 році і покликаного скоротити викиди в атмосферу нижчих хлорфторвуглеців.

Озоновий шар в полярних широтах розташовується на висоті 10-15 км від поверхні планети. Він характеризується підвищеною концентрацією озону, що утворюється під дією ультрафіолетового випромінювання з молекулярним киснем. Озоновий шар захищає земні організми від впливу жорсткого ультрафіолету.