REUTERS

Про готовність приєднатися до угоди повідомили понад 165 країн. Першим свій підпис під документом поставить президент Франції Франсуа Олланд, повідомляє un.org. Паризька кліматична угода замінить діючий досі Кіотський протокол і буде діяти до 2020 року для всіх сторін Конвенції. 

Читайте такожНа конференції в Парижі схвалено глобальну угоду щодо клімату

Угода з клімату була прийнята на 21-й Конференції країн-учасниць Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату. Вона покликана прокласти шлях до низьковуглецевого і екологічно сталого майбутнього. У ній міститься обіцянка утримати підвищення глобальної температури на рівні 1,5 градусів Цельсія.

Під Паризькою угодою буде поставлено більше підписів, ніж під будь-яким іншим договором в перший день підписання. Раніше рекорд побила Конвенція ООН з морського права 1982 року. У перший день вона зібрала 119 підписів.

Після участі в церемонії підписання представники держав-членів ООН поділяться міркуваннями про те, якою має бути "дорожня карта", яка привела б до необхідного результату в боротьбі з глобальним потеплінням, і повідомлять про терміни ратифікації Паризької угоди в своїх країнах.

Паризька хартія з клімату вступить в силу на тридцятий день після того, як її ратифікують не менше 55 країн, на які в сукупності припадає, як мінімум, 55% викидів парникових газів.

Підписання - це перший крок на шляху до запровадження в законну силу юридично обов'язкової угоди. Поставивши під договором підпис, держава заявляє про свою готовність приступити до здійснення внутрішніх державних процедур, необхідних для підготовки угоди до ратифікації.

13 країн, в основному з числа малих острівних держав, вже провели такі внутрішні процедури в зв'язку з Паризькою угодою. Вони повідомили про готовність відразу ж після підписання документа здати на зберігання Генеральному секретарю ООН як депозитарію міжнародних договорів ратифікаційні грамоти до неї.

Паризьку угоду підпише і Україна. Уряд 20 квітня схвалив проект розпорядження президента про повноваження постійного представника України при ООН Володимира Єльченка на підписання Паризької угоди.