www.symbiocity.org

Зокрема, район Стокгольма Хаммарбі спочатку будували як олімпійське село, але в підсумку воно перетворилося в діючий зразок екологічного міста майбутнього, говориться в матеріалі журналу "Новое время". 20 тис. місцевих мешканців живуть у світі тотального енергозбереження, вторинної переробки відходів та інших чудес сучасних технологій. І разом з ними тут, в 15 хвилинах від центру Стокгольма, мешкають лебеді, бобри та інші представники дикої природи.

В матеріалі зазначається, що Хаммарбі - не просто еко-місце, але й своєрідний двигун для впровадження подібних новацій по всій Швеції. Тут збудовані будинки по енергозберігаючих технологіях, які споживають вдвічі менше енергії, ніж звичайні. Вони створені з добротних матеріалів, частково - з вторсировини. Крім того, жителям дають невеликі ділянки для городів або теплиць, де ті можуть вирощувати овочі та квіти.

solaripedia.com

Окрема тема - це сміття - сміттєзбиральний автомобіль в Хаммарбі висмоктує сміття з підземного трубопроводу, по якому відходи від будинків транспортуються до центральної вулиці.

Відео дня

Також у цьому районі майже немає приватних автомобілів, оскільки вони не потрібні. Творці Хаммарбі з самого початку хотіли, щоб так було: автотранспорт забруднює атмосферу і створює затори. Тому відразу розпланували хорошу інфраструктуру: до центру міста можна дістатися на трамваї і метро за лічені хвилини. А якщо комусь автомобіль все ж знадобиться, виручить місцева розробка - система загального користування. За щомісячну плату приблизно в 20 євро мешканці району можуть взяти у спеціальної компанії машину.

Повний текст матеріалу читайте у випуску журналу "Новое время" 13 листопада.

Andriy Yukhymenko