REUTERS

У деяких районах Китаю рівень забруднення повітря в 56 разів перевищує норму, встановлену Всесвітньою організацією охорони здоров'я, повідомляє Газета.ру з посиланням на The Guardian.

У неділю через смог жителі північно-східної частини Китаю були змушені перебувати в приміщенні і навіть використовувати протигази. В провінції Ляонін було зафіксовано рекордний рівень повітряних частинок PM2.5, які стають причиною розвитку онкологічних захворювань і хвороб серця. Поширення шкідливих повітряних частинок пов'язано з тим, що з початком зими китайці почали спалювати велику кількість вугілля для обігріву будинків.

Читайте такожГлава Volkswagen пішов у відставку через скандал із забрудненням повітря

Відео дня

За даними державного телеканалу CCTV, через смог у столиці провінції Ляонін Шеньяні область видимості досягає менше ста метрів.

«Коли я перебуваю на вулиці, у мене починають боліти очі і горло. Я не знаю, що нам робити», — прокоментувала одна з мешканок Шеньяна.

Подія викликала напад обурення в соціальних мережах, а самі місцеві жителі заявили, що відбувається «повітряний апокаліпсис».

«Уряд знає про проблеми зі смогом, але чому він не вирішує їх? Який тоді сенс мати відділ з охорони навколишнього середовища?» - написав один з користувачів сайту Weibo, що є китайським аналогом Twitter.

Читайте такожДощ очистив від смогу повітря в Джакарті, Куала-Лумпурі і Сінгапурі

Зазначається, що до понеділка ситуація трохи покращилася, проте забруднення повітря все ще залишається на «небезпечному рівні» і може нести небезпеку для 8 млн жителів, які проживають у промисловому місті. За словами працівника місцевої лікарні, протягом останніх двох днів спостерігається приплив пацієнтів, які через токсичні забруднення відчувають проблеми з диханням.

Раніше повідомлялося, що шкода від використання вугілля в Китаї перевищує парниковий ефект від усієї Німеччини.