REUTERS

Про це повідомила підпорядкована ООН Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) у Женеві, передає українська редакція "Німецької хвилі". За даними експертів ВМО, в умовних одиницях виміру парникового ефекту з 1990 по 2014 рік вміст цих газів зріс на 36%. Йдеться насамперед про двоокис вуглецю, метан та монооксид азоту.

Читайте такожКитай зможе скоротити викиди парникових газів до 2025 року - вчені

Зазначається, що одним з джерел потрапляння небезпечних газів в атмосферу є промисловість та сільське господарство. За даними експертів організації, концентрація двоокису вуглецю перевищила навесні 2015 року позначки у 400 часточок на мільйон. Її вчені вважають "істотною віхою" на шляху до небезпечних змін клімату. З огляду на проведення прийдешньої кліматичної конференції в Парижі, що триватиме з 30 листопада по 11 грудня, представники ВМО виступили з вимогою суттєвого скорочення парникових викидів антропогенного походження.

Відео дня

Тим часом, NASA 28 жовтня оприлюднило результати супутникових досліджень. За даними, які зібрав космічний апарат TIMED впродовж 14-річного періоду, збільшення частинок парникових газів відбувається неоднаково в прошарках атмосфери, як це припускалося раніше. Зазначається, що на висоті 70 км від поверхні Землі вміст часточок двоокису вуглецю зростає в середньому на 12% за 10 років. Біля земної поверхні це зростання становить в середньому 5% за десятиліття. Вчені з'ясували також, що в Північній півкулі збільшення вмісту CO2 у верхніх прошарках атмосфери значно помітніше, ніж у Південній.

Водночас у Китаї теж встановили новий неприємний рекорд. Там зафіксовані рекордно високі показники концентрації смогу, які у 50 разів перевищують встановлені Всесвітньої організацією охорони здоров'я норми. Згідно з даними проведених досліджень, в місті Чанчунь –з населенням 8 млн і столиці провінції Гірин, вміст особливо небезпечних для здоров'я часток становить 860 мікрограмів на кубічний метр. ВООЗ визначає максимально допустиму норму у 25 мікрограмів на кубічний метр в середньому на добу.