Вода у Саксагані регулярно червоніє / 0564.ua

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, Вощевський доручив терміново встановити обставини скиду високомінералізованих вод у р. Саксагань, поінформувати уряд та громадськість про наслідки забруднення поверхневих вод та надати пропозиції щодо вжиття заходів із мінімізації шкоди для довкілля та запобігання забруднення річки в майбутньому.

Читайте такожУ Чернігові екологи оцінили стан Десни після несанкціонованого скиду води«До мене у Фейсбуці звернулись стурбовані мешканці Кривого Рогу, які занепокоєні тим, що на початку червня річка Саксагань на ділянці від площі Перемоги до вулиці Артема стала червоного кольору», - повідомив віце-прем’єр-міністр.

Встановлено, що на прилеглій до річки території розташовано будівлю насосної станції та відстійники шахти «Родина». За попередньою інформацією, через порив трубопроводу шахтні води потрапили у відстійники та далі у р. Саксагань. Можливий обсяг забруднених вод, що потрапили у річку, становить понад 1 тис. куб. м.

Відео дня

«Занепокоєння місцевих жителів викликало відсутність оперативної та достовірної інформації щодо факту забруднення річок та його потенційних наслідків. У зв’язку з чим є підозри, що винуватці аварії намагалися приховати її дійсні масштаби. Також я бачу бездіяльність обласного підрозділу Держекоінспекції. Тому дав відповідне доручення встановити винуватців та притягнути їх до відповідальності», - зазначив Вощевський.

За інформацією екологів, заходи із промивки р. Інгулець поверхневими водами р. Саксагань могли призвести до забруднення й основної водної артерії Криворіжжя. Води обох річок використовуються місцевим населенням для господарчих потреб, а води Інгульця, нижче за течією, використовуються Інгулецькою зрошувальною системою.