AP/Scanpix

Такий висновок міститься в дослідженні міжнародного колективу вчених, результати якого опубліковані в п'ятницю в ряді спеціалізованих американських видань, передає ТАСС.

Як йдеться у звіті, "потрібне негайне і суттєве скорочення обсягів викидів двоокису вуглецю, щоб запобігти масованому і, в основному, непоправному /антропогенному/ впливу на екосистеми океанів".

shutterstock

Фахівці вважають, що навіть можливого вироблення нової всесвітньої угоди про боротьбу з потеплінням клімату на планеті буде недостатньо для вирішення проблеми, якщо така домовленість не буде спрямована, в тому числі на те, щоб "мінімізувати наслідки для океанів". Негативний вплив зростання обсягів вуглекислого газу в атмосфері на "ключові морські і прибережні організми вже проявляється", наголошується в доповіді.

Відео дня

У своїй роботі вчені використовували підсумки різних експериментів і моделювання, а також спостережень за морськими живими істотами в їх природному середовищі існування.

Читайте такожРослини не врятують світ від глобального потепління - вчені

При цьому вони виходили з двох ймовірних сценаріїв розвитку ситуації: продовження викидів в атмосферу вуглекислого газу в поточних обсягах та їх скорочення у відповідності з умовами Копенгагенської угоди від 2009 року. Воно передбачає, що міжнародне співтовариство постарається добитися того, щоб зростання температури у світі в ХХІ столітті було менше, ніж на 2 градуси. Тим не менш, Копенгагенська угода не має юридично зобов'язуючого характеру.

dcmagnets.ru

Як заявляють експерти, навіть у другому випадку "тепловодні корали і двостулкові молюски, що живуть в середніх широтах, зіткнуться до 2100 року з високим ризиком непоправного впливу". А при продовженні викидів двоокису вуглецю в сьогоднішніх масштабах "більшість морських організмів зазнає надзвичайно високому ризику впливу до 2100 року, багато - і до 2050-го", попереджають вчені.

Читайте такожВчені прогнозують стрімке підвищення рівня світового океану

Згідно з їхніми прогнозами, людство може зіткнутися, зокрема, із скороченням у глобальному масштабі обсягів виловлюємо риби. Причому, "високому ризику піддасться галузь рибальства в низьких широтах, що є ключовим джерелом протеїну і доходів для мільйонів людей", - пишуть автори дослідження.

Як повідомляв УНІАН раніше, вчені з'ясували, що висновок про уповільнення глобального потепління є статистичною помилкою, що виникла через зміну методики виміру температур.