Компьютерный чип из целлюлозного нановолокна / Yei Hwan Jung, Wisconsin Nano Engineering Device Laboratory

У прагненні зменшити навантаження електронних приладів на навколишнє середовище, команда дослідників з Вісконсинського університету в Мадісоні у співпраці з дослідниками з Міністерства сільського господарства і Лабораторією лісового господарства США (FPL) розробили дивовижне рішення: напівпровідниковий чіп, зроблений майже повністю з дерева.

Про це повідомляє Facepla.net з посиланням на News.wisc.edu.

Папір демонструє якості, завдяки яким він може замінити кремній у підкладці або в одному з шарів комп'ютерного чіпа за допомогою целюлозного нановолокна (CNF), гнучкого, біорозкладаного матеріалу, виготовленого з дерева.

Відео дня

«Більша частина матеріалу в чіпі це підкладка. Ми використовуємо менше, ніж кілька мікрометрів для всього іншого, - пояснює професор електроніки та обчислювальної техніки з Вісконсинського Університету Дженгіанг Ма (Zhenqiang Ma). - Зараз наші чіпи настільки безпечні, що ви можете залишити їх у лісі та на них з'явиться грибок. Вони стають безпечними в якості добрива».

Читайте такожВиробник електромобілів Tesla створив сонячний акумулятор для дому (фото)

Чжіюна Кай (Zhiyong Cai), проектний лідер групи інженерних наукових досліджень в області композитних матеріалів в FPL, розробляв стійкі наноматеріали з 2009 року.

«Якщо взяти велике дерево і розібрати його до окремого волокна, найбільш поширеним продуктом є папір. Розмірність шару визначається мікронами, - каже Кай. - Але що, якщо б ми могли розібрати його далі на нанорівні? На цьому рівні ви можете зробити з цього матеріалу дуже міцний і прозорий папір з целюлозного нановолокна».

У той час як здатність до біологічного розкладання цих матеріалів не матиме негативного впливу на навколишнє середовище, Дженгіанг Ма вважає, що гнучкість технології може призвести до широкого розповсюдження цих електронних чіпів.