Команда активистов / Greenpeace

Корабель Greenpeace «Есперанса» вирушив у нову експедицію під гаслом «Народ проти нафти». (The People Vs. Oil). Її мета – підтримати протест корінних народів Північної Америки проти супертанкерів і нових нафтопроводів, повідомляється на сайті Greenpeace.

«Есперанса» вийшла з Ванкувера і попрямувала до північних островів Хайда Гваи на кордоні з Аляскою. У складі команди корабля – шість активістів від корінного населення, які представляють різні народи Канади: сквоміш, сечелт, мускеам, хайда, анишинаабе, лісових крі. Вони відвідають поселення індіанців на східному узбережжі Канади, щоб обмінятися досвідом і спільно виступити проти загрозливих їм нафтових проектів.

Найбільше активістів обурюють буріння на арктичному шельфі та освоєння бітумінозних пісків у Канаді – найбрудніші й найризикованіші із сировинних проектів. Якщо вони відбудуться, повз берегів Британської Колумбії підуть сотні гігантських танкерів. У випадку аварії і витоку нафти найбільше постраждають саме корінні жителі узбережжя.

Відео дня

Читайте такожGreenpeace звинуватив Китай у незаконному рибальстві біля берегів Африки

Нафтовики стверджують, що шельф Аляски може давати до мільйона барелів нафти щодня. Таке масштабне освоєння неминуче призведе до не менш масштабного забруднення.

Північ досі не змігла повністю відновитися після аварії танкера Exxon Valdez 26 років тому: сліди нафти, яка розкладається, все ще видно на берегах Аляски.

«Мій народ вибирає чисту енергетику. І наше співтовариство чимало зробило для того, щоб відновити природу, зруйновану непродуманою експлуатацією. Перевезення величезних обсягів нафти повз наших поселень неминуче призведуть до аварії, під загрозою море Селиш, на берегах якого я народилася. Саме тому я тут, щоб захищати те, що мені дорого», — пояснює Кендас Кампо, одна з шести активістів.