0552online.com

Про це на брифінгу заявив глава міністерства Ігор Шевченко.

«Це (хімконтроль – УНІАН) зараз незаконно, і ми здійснимо відповідні кадрові рішення, якщо справді такі факти підтвердяться», - сказав міністр.

Раніше Федерація роботодавців транспорту України повідомила, що екоінспектори ігнорують наказ Мінекології про скасування хімічного контролю вод ізольованого баласту суден, який часто був корупційним.

Відео дня

При цьому Шевченко зазначив, що міністерство не володіє інформацією про порушників наказу, і закликав капітанів суден направляти скарги з конкретними прізвищами, щоб запобігти подальшому порушенню наказу відомства.

«Якщо є конкретні факти, конкретні прізвища працівників – хто до кого підходив, то дайте мені, і ми, звичайно, з цим розберемося», - наголосив глава Мінекології.

Читайте такожМінекології хоче скоротити Чорнобильську зону відчуження до 10 кілометрів

Як повідомляв УНІАН, 30 квітня Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ) повідомила про масові порушення екоінспекторами чинного наказу Мінекології №82 від 18 березня 2015 року про скасування хімконтролю ізольованого баласту.

За інформацією заступника генерального директора ФРТУ Тетяни Титаренко, у Федерацію надходить інформація про такі масові порушення з боку екоінспекторів в Іллічівському та Миколаївському портах, а також в порту «Южний».

За відмову капітанів суден надати проби вод інспектори вимагають сплатити штрафи, але не виписують протоколи, при цьому судновласники змушені платити за простій суден через затримки з навантажувальними роботами.

Для запобігання порушень ФРТУ ініціювала створення відкритого реєстру екочиновників, які продовжують порушувати закон і тероризують капітанів і агентів незаконними вимогами.

На думку ФРТУ, система екоконтролю включала дві корупційні складові – суднову екологічну декларацію та хімічний контроль вод ізольованого баласту, які суперечать Міжнародній конвенції щодо запобіганню забрудненню із суден (МАРПОЛ 73/78) та Конвенції щодо полегшення міжнародного морського судноплавства 1965 року.