livejournal.com

Про це УНІАН повідомила прес-секретар прокуратури Сумської області Наталія Науменко.

За її інформацією, 6 травня повідомлено про підозру начальнику виробничого відділу товариства з обмеженою відповідальністю «Сервісний центр регенерації масел» м. Шостка у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 239 ККУ (забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров'я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля).

«Під час розслідування встановлено, що 30 квітня 2015 року в нічний час вказана особа, рухаючись на автомобілі марки «КамАЗ», порушуючи вимоги транспортування, допустила вилив хімічної речовини на автомобільній дорозі, а також вчинила викид хімічної речовини з кузову вищевказаного автомобіля на сміттєзвалище в м. Шостка. Оскільки підозрюваний з місця проживання зник, то згідно із Кримінальним процесуальним кодексом України підозра вручена дорослому члену сім'ї (дружині). На даний час прокуратура звернулась до суду з клопотанням про доставку підозрюваного в суд для обрання запобіжного заходу», - зазначила Науменко.

Відео дня

Згідно із повідомленням, враховуючи резонансність даної події, кримінальне провадження для проведення досудового розслідування передано до слідчого управління УМВС України в Сумській області. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Сумської області.

Тим часом адміністрація та колектив ТОВ «Сервісний центр регенерації масел» в оприлюдненій сьогодні заяві називають безпідставними підозри в тому, що пестициди, викинуті у Шостці 30 квітня, можуть належати ТОВ. А ситуацію навколо підприємства автори заяви називають «спробами певних зацікавлених осіб дискредитувати та дестабілізувати його роботу».

«Адміністрація ТОВ «Сервісний центр регенерації масел» розцінює подію 30 квітня як цілеспрямовану кампанію зацікавлених осіб, які мають на меті дискредитувати засновників нашого підприємства та дестабілізувати його роботу. Нині ТОВ проводить внутрішнє службове розслідування», - йдеться у заяві.

При цьому керівництво ТОВ відповідально заявляє, що підприємство дійсно займається утилізацією пестицидів, на що має відповідну державну ліцензію.

«Протягом осені 2014 року на територію підприємства було завезено з метою подальшої утилізації пестициди, зібрані на різних господарствах Сумської області. До кінця грудня 2014 р. всі завезені пестициди були нейтралізовані шляхом переробки їх на гідролізну добавку (згідно з регламентом МОЗ). У 2015 р. на підприємство пестициди не ввозилися взагалі. Протягом першого кварталу 2015 р. гідролізна добавка у повному обсязі була спалена у печах. У квітні поточного року ревізійна комісія підприємства провела ревізію печей і вони були поставлені на ремонт. Так само у квітні інвентаризаційна комісія підприємства провела інвентаризацію залишків усіх відходів та склала відповідні акти. Згідно з цими актами, на підприємстві нема жодного граму пестицидів», - наголошується в заяві.

Читайте такожРозлив невідомої хімічної речовини не загрожує життю та здоров’ю мешканців Шостки - ДСНС

Також у тексті зазначається, що на підприємстві зберігаються всі документи (акти, звіти на ін.), які підтверджують усі зазначені факти, час проведення тих чи інших технологічних процесів, обсягів завантажень та транспортувань тих чи інших речовин. Підприємство також готове всіляко сприяти офіційному слідству, надати всі необхідні внутрішні документи, відкрити територію.

Як повідомляв УНІАН, у місті Шостка Сумської області міліція розслідує ступінь забруднення навколишнього середовища від витоку невідомої хімічної речовини.

30 квітня до міліції надійшло повідомлення від місцевої жительки про те, що в одному з мікрорайонів, на відрізку дороги майже в 5 кілометрів, розсипаний невідомий хімікат з різким запахом. Слідчо-оперативна група та рятувальники МНС встановили, що хімічна речовина висипалася з автомобіля, коли її вивозили за межі підприємства. Працівники санепідемстанції та надзвичайних ситуацій взяли проби ґрунту та повітря, а також провели заходи щодо нейтралізації шкідливого впливу даної речовини на оточуюче середовище.

З метою встановлення ступеню небезпеки цієї речовини для людей і навколишнього середовища, а також винуватців цієї події, 1 травня відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 1 ст. 239 ККУ (забруднення або псування земель).

1 травня підрозділом радіаційного, хімічного та біологічного захисту Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС здійснено хімічну розвідку та проведено роботи з дегазації місцевості, на якій стався розлив речовини з різким хімічним запахом.

2 травня прес-служба управління ДСНС у Сумській області повідомила, що загрози для життя та здоров’я громадян внаслідок розливу невідомої хімічної речовини немає.

Довідка УНІАН. ТОВ «Сервісний центр регенерації масел» існує з 1999 року, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Пітерська, 5а. Компанія займається проблемою підтримання чистоти масел, що застосовуються в системах регулювання і змащення агрегатів на атомних і теплових станціях, металургійних, машинобудівних підприємствах. Є розробником і виробником установок комплексів фільтрів ФОДР (фільтр очистки діелектричних рідин), в основу яких покладено принцип очищення за допомогою електростатичних фільтрів. Установки випускаються серійно, управління – автоматичне. ФОДР використовуються в Україні та Росії.