Urban Death Project / facebook.com

В Сіетлі (штат Вашингтон) запропонували новий екологічно чистий спосіб похорону: вежі, де тіла померлих перетворюються на компост (органічне добриво). Згідно з проектом Urban Death Project, сім'ї покійних будуть покладати їх тіла на верхній поверх вежі, а через шість тижнів отримувати частину продукту для сімейного саду, що утворився в результаті (інші добрива будуть передаватися національним паркам). Збір коштів на реалізацію проекту починається на сайті Kickstarter, повідомляє Lenta.ru з посиланням на Daily Mail.

Автори проекту пишуть про триповерхові вежі, де тіла померлих відокремлені одне від одного шарами багатої на вуглець компостного речовини. Родичі покійних заходять у спеціальну кімнату вгорі вежі, де труп загортають у саван. Після цього починається похорон: померлого опускають у «землю» з тирси і стружок. Протягом півтора місяців тіло повністю розкладається і перетворюється на компост, стверджують автори проекту. Система працює без перебоїв: зверху кладуть нові трупи, а знизу забирають добрива.

Urban Death Project / facebook.com
Urban Death Project / facebook.com

«Проект Urban Death створює осмислену, справедливу та екологічно виправдану альтернативу сучасним способам поховання. Це не просто спосіб перетворити тіла померлих на добрива - це ритуал, який допоможе попрощатися з тими, кого ми любимо, і об'єднає нас з циклічним ритмом природи», - повідомляється на сайті проекту.

Відео дня

Читайте такожСША створюють найбільший у світі морський заповідник

Зараз у США є тільки три легальні варіанти поводження з тілом померлого: поховання, кремація і передача тіла медичним установам. Проекту Urban Death доведеться долати правові труднощі, для чого буде потрібно організовувати спеціальні кампанії на рівні окремих штатів. Наприкінці 2014 року засновник Urban Death Катріна Спейд (Katrina Spade) отримала спеціальний грант 80 тисяч доларів від екологічного фонду Echoing Green.