У багатьох пробах забруднення перевищували норму / УНІАН

Пісок на дитячих майданчиках у Дніпрі (Дніпропетровська обл.) і Маріуполі (Донецька обл.) серед п'яти промислових міст України має найвищий вміст таких важких металів, як свинець і цинк.

Відповідні результати озвучив під час прес-конференції автор дослідження, представник Хіміко-технологічного інституту в Празі (Чехія) Марек Шир.

«Метою проекту було визначити можливі місця забруднень у п'яти промислових містах України - Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Кривому Розі й Маріуполі. Йдеться про забруднення важкими металами, причиною чого є робота комбінатів металургійної промисловості, а також інші види забруднень. Ми здійснили 88 заборів зразків, проаналізувавши донні відкладення і пісок на дитячих майданчиках, і виявили там такі забруднення, як важкі метали, нафто-вуглеводневі й інші забруднюючі сполуки, які загрожують здоров'ю. Це є результатом роботи різних промислових підприємств. Також ми виявили стійкі органічні забруднювачі, які містять хлор або його сполуки», - розповів Шир.

Відео дня

Читайте такожНазвані найбільш екологічні країни світу: Україна лідирує серед пострадянських держав

За його словами, кінцевим підсумком дослідження стало підтвердження наявності органічних забруднень і важких металів, що становлять загрозу людському здоров'ю.

«У донних відкладеннях присутні важкі такі метали, як цинк, кадмій, причиною останнього є виробництво вугілля. Також було знайдено миш'як, який навіть у малих дозах може викликати рак. Підвищені рівні таких забруднень було виявлено в Харкові і Запоріжжі», - констатував автор проекту.

Крім того, дослідження показало наявність свинцю, цинку в піску на дитячих майданчиках. При цьому в багатьох пробах забруднення перевищували норму.

«Оскільки в Україні немає певних критеріїв щодо якості піску при його видобутку з піщаних кар'єрів, то важко було сказати точно про джерела забруднення. Але, оскільки в Дніпрі і Маріуполі ми виявили найвищий рівень забруднення, то можна сказати, що в цих містах на дитячих майданчиках є найбільший ризик для здоров'я дітей», - констатував Шир.

Він наголосив, що в 12 пробах донних відкладень перевищені нормативи за рівнем забруднення - в деяких місцях до десяти разів. Загалом, найбільш забрудненими містами виявилися Харків і Запоріжжя.

«Поблизу промислових підприємств найвищий рівень забруднення. Але значні джерела забруднення ми виявили і в інших місцях. Тому потрібні подальші дослідження можливих шляхів потрапляння забруднень в ці ділянки.

Великою є роль приватних компаній, уряду і різних установ, які повинні вжити таких термінових заходів, як заміна піску на дитячих майданчиках. Також потрібно впроваджувати і використовувати найкращі технології з очищення вод і донних відкладень», - зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні Верховна Рада ухвалила в першому читанні стратегію державної екологічної політики України до 2030 року.