Ілюстрація / REUTERS

Україна лідирує серед пострадянських держав у рейтингу рівня екологічності країн світу.

Про це свідчать результати дослідження німецьких екологічних організацій Germanwatch і NewClimate Institute, опублікованого сьогодні, повідомляє Deutsche Welle.

На перших місцях у рейтингу - Швеція, Марокко і Литва. Всі три країни набрали понад 70 із 100 пунктів, які враховують такі фактори, як вихлоп газів, що створюють парниковий ефект, використання відновлюваних джерел енергії, споживання електроенергії та загальний рівень активності в рамках національної і міжнародної кліматичної політики.

Відео дня

При цьому лідер рейтингу Швеція (76,28 пункту) опинилась лише на четвертій сходинці, тому що в топ-3 не увійшла жодна з країн, оскільки, на думку експертів, вони "не докладають достатніх зусиль для запобігання небезпечній зміні клімату".

При складанні рейтингу враховувалися дані 56 країн, а також в цілому Євросоюз, який, у свою чергу, піднявся на п'ять позицій порівняно з минулим роком, опинившись на 16-му місці з показником 60,65 пункту.

Читайте такожЗабруднення повітря зменшило середню тривалість життя людей майже на два роки

Серед пострадянських держав у рейтингу лідирує Україна, яка покращила свій показник на дві позиції і зайняла 18-е місце (60,09 пункту). Завдяки низькому рівню викидів парникових газів і споживання енергії України водночас опинилася на першому рядку в категорії країн із середнім рівнем екологічності. Однак експерти відзначають, що це пов'язано більшою мірою з економічною кризою, викликаною, зокрема, військовим конфліктом.

Німеччина з показником 55,18 пункту зайняла 27-е місце, опустившись на п'ять позицій порівняно з торішнім рейтингом. Хоча в останні п'ять років ФРН збільшила частку відновлюваних джерел енергії в енергетиці, вона залишається одним із найбільших споживачів бурого вугілля як палива, відзначають експерти.

У свою чергу Росія опинилася в останній десятці - серед країн з дуже низьким рівнем екологічності. Зайнявши 52-е місце з показником 37,59 пункту, РФ піднялася порівняно з минулим роком лише на одну позицію.

Опублікування доповіді приурочено до конференції ООН з питань захисту клімату, на якій вона також була презентована. Конференція проходить в польському місті Катовіце з 3 по 14 грудня, її головні теми - стримування глобального потепління і адаптація до зміни клімату.

Як повідомляв УНІАН, раніше Мінприроди склало рейтинг найбільших ворогів екології серед українських підприємств. Найбільш безжальними забруднювачами довкілля України є "Київводоканал", "Арселор Міттал Кривий Ріг" і "Північний гірничо-збагачувальний комбінат".