Ілюстрація / REUTERS

Щонайменше одна з 8 смертей в Індії може бути пов'язана з забрудненням повітря, згідно з новим загальнонаціональним дослідженням. За даними дослідження, опублікованого в четвер у журналі Lancet Planetary Health, в Індії більше людей померло внаслідок забруднення повітря, ніж від вживання тютюну.

Про це повідомляє Голос Америки з посиланням на Washington Post.

Читайте такожВ Індії забруднення повітря у 50 разів перевищує норму (фото, відео)

Відео дня

Дослідження показало, що 77 % населення країни піддаються впливу шкідливих мікрочастинок у повітрі, рівень концентрації яких перевищує стандарти, встановлені індійським урядом. Цей поріг вже в чотири рази перевищує межу, рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров'я, зазначає Washington Post.

Забруднення повітря в Індії є складним явищем, серед джерел якого – вихлопні гази автомобілів, промислові викиди, будівельний пил і спалення залишків рослин. Використання деревини, деревного вугілля та сухого гною для палива та опалення також створює шкідливе забруднення у сільських будинках, пояснює видання.

Серед захворювань, викликаних забрудненням повітря – респіраторні інфекції нижніх дихальних шляхів, хронічне запальне захворювання легенів, серцеві напади, інсульти, діабет та рак легенів. За підрахунками, 1,24 мільйона смертей минулого року – або 12,5% від загальної кількості – можуть бути пов'язані з забрудненням повітря. За різними дослідженнями, забруднення повітря також врізає жителям Індії від 1,5 до 5 років життя, інформує Washington Post.