Ілюстрація / REUTERS

Фахівці з Чиказького університету опублікували на сайті AQLI, присвяченому якості повітря, останні статистичні дані про вплив забрудненої атмосфери на середню тривалість життя мешканців різних країн.

У дослідженні розглядалася забруднення частинками, які утворюються внаслідок спалювання викопного палива в індустріальній промисловості й транспортними засобами. В ході цієї роботи фахівці розробили індекс якості повітря (AQLI), заснований на низці попередніх досліджень, пише Naked Science.

Читайте такожРівень забруднення повітря в Європі перевищує норми Всесвітньої організації охорони здоров'я - звіт

Відео дня

Детальніше про дослідження розповів один із авторів Майкл Грінстоун: "По всьому світу люди дихають повітрям, яке несе серйозні ризики їх здоров'ю, але вираження цих ризиків часто заплутане і незрозуміле. Ми сформулювали AQLI, щоб змінити ситуацію. Наша формула переводить забруднення повітря в, мабуть, найважливіший показник - тривалість життя".

Дослідники об'єднали свої дані з іншими потенційними загрозами здоров'ю людини і виявили, що забруднення повітря очолює цей список. Воно зменшує середню тривалість життя в масштабах планети на 1,8 року, при цьому загроза куріння - менше на 0,2. Однак, за словами Майкла Грінстоуна, у випадку з сигаретами окремо взята людина може відмовитися від куріння, щоб збільшити тривалість життя, але тільки її індивідуальних зусиль не вистачить, щоб захиститися від забруднення повітря.

Порівняння величин зменшення середньої тривалості життя від різних факторів / фото AQLI

На сайті AQLI автори опублікували інтерактивну карту, на якій можна побачити показник, що демонструє, наскільки збільшилася середня тривалість життя мешканців тієї чи іншої країни при відсутності забруднення повітря. Для Індії він становить 4,3 роки, для Китаю - 2,9, а для України - 0,7, конкретно для Києва він збільшується до 0,9.