Завод "Кримський титан" в Армянську / фото Крим.Реалії

У Херсонській області на сьогодні немає ознак погіршення екологічної ситуації через нові можливі викиди на підприємстві «Кримський титан» в окупованому Армянську (Крим), про що з учорашнього дня писали ЗМІ.

Про це УНІАН розповів директор департаменту екології та природокористування Херсонської ОДА Юрій Попутько.

«До департаменту екології та природокористування Херсонської ОДА останнім часом не надходила інформація про погіршення екологічної ситуації в Каланчацькому та Чаплинському районах, розташованих поблизу Криму. Жодних скарг від населення або органів влади не надходило. Також ситуацію моніторить Державна екологічна інспекція в Херсонській області. Звідти нам також поки що нічого не повідомляли про якісь проблеми в Каланчацькому та Чаплинському районах», - розповів Попутько.

Відео дня

Читайте такожХімічні викиди в Армянську відбуваються регулярно, наслідки аварії на "Кримському титані" не ліквідовані - МінТОТ

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня в Криму стався викид невідомої речовини. В Армянську і Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стояв стійкий запах кислоти, на газонах лежали мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів у медзаклади, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Крім того, в середині вересня стався ще один викид хімікатів.

Окупаційна «влада» Криму заявила, що причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, який використовується заводом «Кримський титан», внаслідок спеки і тривалої відсутності опадів.

Тоді в Армянську було запроваджено режим надзвичайного стану і прийнято рішення зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму сталося внаслідок потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

Також на адмінмежі з Кримом у Херсонській області було зафіксовано наявність токсичних речовин у повітрі. У зв'язку з погіршенням екологічної ситуації з кількох населених пунктів було евакуйовано дітей.

10 жовтня жителі Армянська знову почали скаржитися на наявність хімічних викидів у повітрі.