Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак заявив, що хімічні викиди в окупованому Армянську відбуваються з певною регулярністю, оскільки наслідки техногенної аварії на заводі «Кримський титан» не ліквідовані.

Про це Гримчак сказав в ефірі телеканалу «Прямий».

«Наше міністерство ще на початку минулого місяця зробило заяву про те, що ми маємо розуміти, що це була техногенна катастрофа або аварія на самому заводі. Чому вона відбулася, ми не можемо встановити, тому що ми не маємо доступу до окупованої території. Не тільки ми, але й міжнародні спостерігачі», - сказав він.

Відео дня

За словами Гримчака, хімічні викиди на заводі «Кримський титан» відбуваються з певною регулярністю.

«Те, що викиди йдуть з якоюсь регулярністю, якраз підтверджує, що там, скоріше за все, відбулася аварія, і тому, я вважаю, що сьогодні ситуація там така і залишилася, вона, по суті, не покращилася», - зауважив заступник міністра.

Він підкреслив, що відповідальність за це має нести нинішня окупаційна адміністрація на півострові.

«Судячи з усього, все одно якісь технологічні процеси на цьому заводі відбуваються», - зазначив Гримчак.

Читайте також"Ми прокидаємося з головним болем": мешканці постраждалого від "хіматаки" Армянська розповіли про події у місті

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня в Армянську стався викид невідомої речовини.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопськ) металеві предмети покривалися іржею, з дерев опало листя, в повітрі стояв стійкий запах кислоти, на газонах лежали мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилася кількість звернень жителів до медустанові, в аптеках утворився дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Крім того, в середині вересня стався ще один викид хімікатів.

Окупаційна "влада" Криму заявила, що причиною забруднення є випаровування вмісту кслотонакопичувача, який використовується заводом «Кримський титан», у результаті спеки і тривалої відсутності опадів.

В Армянську було запроваджено режим надзвичайного стану. Окупаційна "влада" вирішила зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

За даними української розвідки, погіршення екологічної обстановки на півночі окупованого Криму відбулося в результаті потрапляння снарядів у відстійники хімічних відходів титанового і содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

Також на админкордоні з Кримом у Херсонській області було зафіксовано наявність токсичних речовин у повітрі. У зв'язку з погіршенням екологічної ситуації з кількох населених пунктів було евакуйовано дітей.

10 жовтня жителі Армянська знову почали скаржитися на хімічні викиди у повітрі.