Декілька тисяч мешканців Маріуполя Донецької області вийшли на акцію протесту «Я хочу дихати» з вимогою покращити екологічну ситуацію в місті.

Відео дня

Про це повідомляє Громадське.

Мітинг відбувся на Театральній площі, деякі його учасники прийшли у респіраторах, багато людей принесли плакати з вимогами покращати екологічну ситуацію.

Мешканці міста зазначають, що з початку вересня вітер приносив у місто брудне повітря з коксохімічного виробництва.

Учасники акції збирали підписи під зверненням до холдингу «Метінвест» олігарха Ріната Ахметова, Верховної Ради, Мінрегіону, Держекоінспекції і Мінприроди. Мітингувальники вимагають встановити фільтри на місцеві підприємства, газоаналізатори на джерела викидів, а також поліпшити умови праці для робітників.

Зазначимо, що в Маріуполі розташовані два великі металургійні підприємства — «Азовсталь» та «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» — які входять до холдингу «Метінвест» Ріната Ахметова.

Читайте також"Ми прокидаємося з головним болем": мешканці постраждалого від "хіматаки" Армянська розповіли про події у місті

Також під стінами Запорізької міської ради відбулася аналогічна акція, учасники якої вимагають забезпечити їхнє право на чисте повітря. Як повідомляє Радіо Свобода, захід відбувся у формі флешмобу, під час якого активісти у медичних пов’язках, респіраторах і протигазах грали у футбол, бадмінтон і волейбол. 

У Запоріжжі відбулася акція за «чисте повітря» / фото radiosvoboda.org

Учасники акції кажуть, що таким чином намагалися продемонструвати парадоксальність ситуації, коли окремі підприємства-забруднювачі повітря спонсорують спортивні заходи, нібито дбаючи про здоров’я городян, замість того, щоб інвестування коштів у модернізацію власного виробництва.

Активісти підготували звернення до президента, уряду й Міністерства екології з вимогою внести зміни до чинного законодавства, зокрема, зобов’язати всі підприємства-забруднювачі встановити на всі джерела викидів автоматичні датчики, дані з яких мають в онлайн-режимі публікуватися у відкритому доступі в інтернеті, щоб кожен громадянин мав до них доступ.

«Щоб можна було побачити потягом доби, яке підприємство в який час скільки викидає в атмосферу, щоб кожен громадянин міг, відповідно, подати позов на підприємство, яке перевищує допустимі викиди і відшкодувати шкоду, завдану йому здоров’ю. Зараз, на жаль, система моніторингу не дозволяє встановити причетних до викидів… Всі ці мобільні лабораторії, стаціонарні пости вони фіксують лише кількість перевищень допустимих викидів у конкретному місці, тобто ми не можемо визначити, який саме завод сьогодні отруює нас і, відповідно, притягнути до відповідальності», – розповів один з організаторів акції Денис Тарасов.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії імені Срезневського за січень-червень 2018 року, Запоріжжя входить до числа українських міст із високим рівнем забруднення атмосфери.

Нагадаємо, на півночі анексованого Криму в ніч з 23 на 24 серпня стався викид невідомої речовини. Російські ЗМІ про викид повідомили лише 27 серпня. Вони також зазначили, що у зв'язку з цим утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев у місті Армянськ.