ТзОВ «Технологія базальту» перевищило дозволені показники забруднення повітря / фото Світового банку

У селі Струмівка Луцького району ТзОВ «Технологія базальту» перевищило дозволені показники забруднення повітря фенолом та формальдегідом.

Про це «Вголосу» стало відомо під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Начальник головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський розповів, що ще у 2003 році Підгайцівська сільська рада дала дозвіл на будівництво заводу, а через рік, не врахувавши необхідні межі санітарної зони, дала дозвіл на житлове будівництво менше, аніж за 300 метрів від підприємства. Таким чином завод та будинки зводилися паралельно.

Відео дня

Читайте такожКримський «чорнобиль»: чим загрожує Україні екологічна катастрофа на півострові

Завод почав працювати ще у 2017 році і вже з перших днів зафіксували забруднення повітря. Згодом санепідемстанція зупинила роботу «Технології базальту», але воно отримало дозвіл працювати через суд.

«Згідно звітів, виявлені концентрації фенолу перевищують нормативні показники на 30-90% на відстані 235-300 метрів від території заводу. Але продукція заводу не шкідлива, вона йде на європейський та український ринок. Шкідливими є викиди від переробки фенол-формальдегідної смоли, з якої виготовляють утеплюючі матеріали», - зазначив Богдан Лозинський.

Члени комісії запропонували провести нараду з керівництвом ТзОВ «Технологія базальту», де розглянуть можливість переходу виробництва на безфенольне, адже підприємство є великим платником податків.